Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Sociala medier utmanar studenters olika roller

Publicerad: 2018-03-06
Uppdaterad: 2018-03-22
Susanne Sawander
Skribent: Susanne Sawander
Pernilla Josefsson

Född 1980
Bor i Solna

Disputerade 2018-01-09
vid Kungliga tekniska högskolan, KTH

Avhandling

Higher education meets private use of social media technologies – an explorative study of students´ use

På sociala medier blandas våra olika roller – som student, privat och professionell. En inte helt okomplicerad balansakt, konstaterar Pernilla Josefsson som forskat om hur studenter förhåller sig till sociala medier i lärmiljön.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag arbetar sedan år 2005 som högskole- och universitetslärare och har i mitt yrke sett hur sociala medier tar alltmer plats i kommunikationen, både mellan studenter samt mellan student och lärare.

Vad handlar avhandlingen om?

– Jag har utforskat hur studenter i högre utbildning upplever och förhåller sig till sociala medier när de integreras i lärmiljön. Avhandlingens fokus är studenternas användning, erfarenhet och attityder till sociala medier. Mer specifikt, en social nätverkstjänst (Facebook), en publikt redigerbar webbplats (Wikipedia), samt en mikroblogg (Twitter). Jag har även belyst lärarnas incitament för inkludering av sociala medier. Materialet baseras bland annat på nätverksanalys samt intervjuer med cirka 500 studenter vid flera universitet och högskolor.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– I sociala medier ökar synligheten av rollerna som student, privat och professionell. Att parera mellan dem är inte alltid helt okomplicerat. Ett exempel är att det kan kännas obekvämt som student att ställa frågor online just för att det i förlängningen kan påverka den professionella rollen. Ett annat exempel handlar om studenternas oro för att läraren ska betygsätta deras insats utifrån information som ligger bortom lärandemålen. Här handlar det om oro för att den privata rollen ska blandas ihop med rollen som student. Både studenter och lärare vittnar om hur de på sociala medier  försöker balansera mellan sina olika roller. På individnivå hanterar studenter och lärare det här väldigt olika, en lärare använder exempelvis olika webbläsare för att särskilja sina roller.

– Resultaten visar att i miljöer där hierarkier finns representerade, som i skolan, är det viktigt att förstå hur individen förhåller sig till självpresentation, tekniska begränsningar och roller. När sociala medier inkluderas i icke-privata kontexter bör det därför finnas ett klart mål och en tydlig strategi för det. På skolledningsnivå finns det därför goda skäl att fundera över hur sociala medier ska användas – till vilka funktioner och användningsområden.

Vad överraskade dig?

– Att studenterna är så tydligt inriktade på karriär och därför väldigt måna om sin professionella roll på sociala medier. Men det här innebär också att de stundom begränsar sig själva i sin studentroll.

Vem har nytta av dina resultat?

– I första hand beslutsfattare, lärare, fakulteter och pedagogiska utvecklare. Men även de som vill forska vidare inom fältet.

Susanne Sawander

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Webbkonferens

Svenska som andraspråk

Välkommen till Skolportens webbfortbildning för dig som undervisar i svenska som andraspråk! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg till din undervisning. Se föreläsningarna när det passar dig mellan 13 okt och 3 nov.
Läs mer och boka
Åk F–Vux
13 okt – 3 nov

Andraspråksutveckling i förskolan

I den här kursen som leds av Anniqa Sandell Ring får du konkreta verktyg för att stärka din kunskap om andraspråksutveckling i förskolan. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 749 kr ex. moms. Vi erbjuder rabatter för grupper. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Fsk