Regeringen föreslår ytterligare 2 000 platser på yrkesvux i vårändringsbudgeten. En orsak är att för få söker yrkesprogram på gymnasiet, förklarar utbildningsminister Mats Persson (L).
Sveriges Lärare kräver att regeringen skjuter till fyra miljarder extra till skolan i vårbudgeten. "Då pratar vi om ett minimum – en ren hygienfaktor – för att kompensera för de värsta besparingarna och uteblivna löneökningarna", säger ordförande Åsa Fahlén.
För landets kommuner och regioner blir det inga tillskott i vårbudgeten – trots att flera av dem har svårt att få ekonomin att gå ihop under 2023. Enbart skolsektorn hade behövt ett tillskott på 12 miljarder, enligt fackorganisationen Sveriges Lärare.
Det blev inga statliga pengar till skolan i regeringens vårbudget. Skolministern tycker att Stockholms stad prioriterar fel och måste tänka om. "Det finns massor med pengar. Staden har gått med överskott i flera år", säger hon.
Besparingshoten haglar från både kommuner och regioner. Sveriges Skolledare kräver betydligt större satsningar på välfärden än vad regeringen aviserar i vårbudgeten. – Sverige får inte återupprepa historiska misstag och låta skolan bli en budgetregulator med barnens och elevernas kunskapsutveckling som insats, säger Matz Nilsson, Sveriges Skolledare.
Regeringen satsar över 700 miljoner kronor på att få fler i arbete. De ska gå till drygt 8 000 platser på yrkesutbildningar. "Vi har ett läge där många arbetsgivare skriker efter nya medarbetare", säger L-ledaren Johan Pehrson.
Lågkonjunkturen ska dämpas med hjälp av utbildningssatsningar. Det är budskapet från regeringen – som ska satsa 700 miljoner kronor på vuxenutbildning i vårens budget. "Vi ser hur arbetsgivare skriker efter folk", säger utbildningsminister Mats Persson (L).