Vänersborgs kommun vill införa intyg för att skolbarn ska få anpassad mat.600 barn i förskolan och skolan berörs. Anna-Karin Svensson, kostchef i Vänersborgs kommun, förklarar.
Kocken Josefina Landahl har skapat ett eget matkoncept på förskolan hon jobbar på. Förutom att maten ska vara ekologisk ska så lite mat som möjligt slängas. Det som blir över används till något annat senare i veckan.
Ohälsosamma matvanor, sämre möjligheter att få i sig näring och vikande studieresultat är några av riskerna med ytterligare besparingar, skriver debattörer från Skolmatskommissionen.
När de äldsta eleverna på Nyvångsskolan i Dalby ska äta lunch är dagens rätt ofta slut. Då får de vänta på rester och kan bli sena till nästa lektion. "Man blir trött och har svårt fokusera när man inte äter ordentligt", säger eleven Ebba Isaksson.
Mjölken har måhända inte samma särställning som måltidsdryck bland skolelever som en gång i tiden. Men vissa till rätter är det svårt att klara sig utan mjölken.
De har nominerats till årets skolrestaurang flera år i rad. De har minskat andelen mat som slängs, bytt ut en stor del av köttet till fisk och grönsaker och landat på en råvarukostnad på endast sex kronor per portion.
Varje fredag bjuds två elever på Skönsmons skola i Sundsvall in till lunch med en kock. Eleverna lottas fram. Begreppet Chef's Table, en exklusiv sittning på restaurang, har här flyttat in i skolmatsalen Skogsläntan.
Skolan har ett ansvar att se till att eleverna klarar skolan, men också för hållbarhetstänk och miljö. Så ser rektorn på prisbelönta skolmaten på Skönsmons skola i Sundsvall.
Pääskytien koulu gjorde några enkla förändringar helt gratis och lyckades få 30–40 fler elever att äta skolmat varje dag. Det handlar om samarbete, säger kökschefen.