Skolan ska vara avgiftsfri enligt skollagen – men för att få specialkost av allergiskäl kräver många kommuner ett läkarintyg – som kan kosta allt från 0 till 400 kronor beroende på landsting. ”Ojämlikt”, menar Unga Allergikers riksförbund.
På flera gymnasium runtom i Stockholms län får eleverna äta snabbmat till lunch. Elisabeth Thunberg på Sankt Martins gymnasium i Sundbyberg har fått nog av att äta onyttigt.
På flera gymnasium runtom i Stockholms län får eleverna äta snabbmat till lunch. Elisabeth Thunberg på Sankt Martins gymnasium i Sundbyberg har fått nog av att äta onyttigt.
Vänsterpartiet vill nu satsa över en miljard på att förbättra skolmaten. Fokus ligger bland annat på hållbar matlagning och att få bort matsvinnet – men även att minska skillnaderna mellan olika skolor.
En varuhuschef på Åhléns i Gävle och en regionchef på Preem slog sina påsar ihop och köpte Mitt gastronomi i Sundsvall. Fem år senare har de trefaldigat omsättningen och sjösatt en app som ska få skoleleverna att äta upp maten.
Medan malda leverbiffar och mexicanasoppa har serverats på skolfaten har gratis lunch gått från att endast omfatta ”behövande” elever till att bli en självklar rättighet för alla barn och vidare till hot om nedläggning på 90-talet.
Hur ska man få maten hållbar i skolan? Nu har Jordbruksverket i samarbete med LRF kommit ut med informationsmaterialet MatRätt. Men materialet får kritik. (webb-radio)
Många skolor satsar på kvalitetsmat – ändå äter eleverna inte tillräckligt. För korta lunchraster och stressig och bullrig miljö i matsalen pekas ut som bovar i dramat.
Att arbeta med allergianpassad kost kräver rutiner och kunskap. Unga Allergikers undersökning visar att det finns stora variationer och att brister i kommunernas arbete, skriver Jesper Persson, vice ordförande Riksförbundet Unga Allergiker.