En av utmaningarna som skolmatspersonalen har är att minska matsvinnet. Ett sätt som verkar fungera är att helt enkelt ta bort möjligheten att slänga mat.
Allt fler friskolor på gymnasienivå skrotar matsal och erbjuder istället ett elevkort laddat med pengar. Då får eleverna gå och äta på restauranger som är anslutna till kortet.
Specialläraren Daniel Johansson i Borås samarbetar med kocken Britt-Marie Fyhr och hennes kollegor för att få till en bättre matsituation för elever med npf-diagnos. Här är deras berättelse.
Anette Wellner, 34, arbetar som lärare i årskurs 1 på Hols skola i Alingsås. Hon spenderar lunchen med att hjälpa eleverna vid matbordet och anser att hon därför bör slippa betala för sin egen portion. "Vi har ansvar för tillsyn och vi hjälper barnen vid bordet, det är inte bara att sitta stilla och prata,"…
Skolmåltider som är goda, näringsrika och trevliga skapar förutsättningar för att ta del av skolans pedagogik. Satsningar på bra mat i skolan har en enorm potential för framtidens folkhälsa, miljö och klimat, skriver företrädare för Dietisternas riksförbund.
När det är dags för mellis på förskolorna i Lekeberg är det sedan i höstas bordsmargarin som gäller. Margarinet innehåller palmolja och nu protesterar personalen.
Kött och andra animaliska produkter utgör en oproportionerligt stor del av kommunernas matkostnader. Det mest ekonomiska sättet är också det mest inkluderande: Servera vegomat till alla, skriver Per-Anders Jande och Jonas Norberg, Svensk mat- och miljöinformation.
Kött och andra animaliska produkter utgör en oproportionerligt stor del av kommunernas matkostnader. Det mest ekonomiska sättet är också det mest inkluderande: Servera vegomat till alla, skriver Per-Anders Jande och Jonas Norberg.
Allt fler elever vill ha specialkost i skolan. Som enda kommun i länet kräver Ydre intyg från läkare för att barnen ska få specialkost av medicinska skäl. Nu har ökningen i Ydre stannat av.