Vilhelm Fornbacke tycker att politikerna i Höganäs nedprioriterar skolan. Det vill han belysa genom att lägga ut bilder på vad han anser är allt sämre skolmat.
Matsvinnet på Väggaskolan i Karlshamn har sänkts med 90 procent under året. Tidigare slängdes årligen mat för en miljon kronor – men genom att helt enkelt ta bort avfallskärlen har såväl kostnaden som miljöpåverkan minskats drastiskt.
Tre av fyra gymnasieskolor i Eskilstuna erbjuder sina elever matkort. En lösning som alla rektorer tycker fungerar bra trots att många elever kan välja snabbmat.
Tre av fyra privata gymnasieskolor i Eskilstuna använder sig av matkort där eleverna själva kan äta sin lunch på olika restauranger. Och på Livsmedelsverket är man kritiska till att eleverna har möjligheten att äta snabbmat.
Södertäljes skolor hör till de mest aktiva i länet som jobbar målmedvetet för en mer hållbar skolmat. Bland annat har de mycket ekologisk mat och bra koll på matsvinnet.
Lågstadieeleverna på Viksbergskolan är testpiloter för hönskött som skulle blivit minkmat. Den ekologiska hönsburgaren får högt betyg i skolmatsalen som är testbädd för hållbara livsmedel. "Vi använder våra offentliga måltider för att utveckla hållbar mat", säger Sara Jervfors kostchef på Södertälje kommun.
Södertälje och Huddinge ligger i framkant med klimatsmart mat enligt Skolmat Sverige. Nu har forskare på KI utvecklat en koldioxidsnål skolmatsmeny. "Vi har nästan halverat koldioxidutsläppen utan att ta bort livsmedel bara genom att ändra maträtternas proportioner", säger Emma Patterson, forskare på Karolinska institutet.
På gymnasieskolan strax utanför Stockholm serveras eleverna grönsaker odlade på markerna precis utanför fönstret – och äter grisar och lamm de klappat bara veckor tidigare. "Vi visar eleverna att vi menar allvar med hållbarheten", säger rektorn Stefan Ruocco.