”Eleverna serverades aldrig griskött i Uddevallas skolor.” Det hävdade kommunalrådet Henrik Sundström var bakgrunden till den nya skolmatspolicyn. Nu kan P4 Väst avslöja att uppgiften inte stämmer och att två Sverigedemokrater tagit fram underlaget.
Det går inte att slå fast om Uddevallas nya skolmat är diskriminerande, utan att frågan prövas. Men det finns fall där Diskrimineringsombudsmannen bedömt att det varit indirekt diskriminering när en elev inte fått mat anpassad efter sin religiösa tro. Sandra Danowsky på DO, förklarar mer.
Vilka regler är vanliga vid förskolans måltider? Lena Ryberg, förskollärare och lärarutbildare vid Göteborgs universitet, svarar på frågor om förskolan måltider.
Att utforska rivna morötter med olika sinnen, följa salladens resa från jord till bord eller göra naturvetenskapliga experiment med rödkål. Med rätt pedagogik kan förskolans måltider förvandlas från rutin till magi, skriver universitetslektor Hanna Sepp.
Fler och fler skolor serverar gratis frukost. Det erbjuds i ungefär hälften av länets kommuner och är ett populärt inslag i skoldagen. Och både elever och personal ser att frukostarna har en positiv effekt.
Under många år har grundskolornas matsalar serverat fler och fler alternativ, utöver anpassning till allergier, religion och eventuella sjukdomar. 61 procent av alla kommuner har nu skärpt kraven för att ge eleverna anpassad kost i grundskolornas skolmatsalar. Den här skärpningen av reglerna har kommit under de tre senaste åren.
Sveriges skolmatsalar måste bli bättre, det här visar en ny studie från livsmedelsverket. Studien har kollat på vad det är som får fler barn och unga att äta mat i skolan. Det är inte så god mat som möjligt som får fler barn att äta i skolan, istället är det de sociala aspekterna som spelar…
Otrygghet i skolmatsalen får elever att hoppa över lunchen, vilket kan leda till sämre prestationer och hälsoproblem, visar en undersökning som Livsmedelsverket låtit göra.