Två miljoner portioner mat serveras dagligen i Sveriges skolor. En dryg femtedel av portionerna är så kallad specialkost som glutenfritt och specialkost för laktosintoleranta. Efterfrågan på specialkost blir bara större och större enligt branschföreningen Kost & näring som nu presenterar nya rekommendationer.
Flera kommuner i Gävleborgs län kräver numera läkarintyg eller utdrag från en patientjournal som styrker det medicinska behovet för att en elev ska få anpassad mat, så kallad specialkost.
Laktosfritt, glutenfritt, veganskt och mat utan tomat. Skolköken serverar många extra måltidsvarianter varje dag. Nu kommer efterfrågade rekommendationer kring specialkost.
Allt fler elever i grundskolan vill ha specialkost, men skillnaderna är stora hur kommunerna beviljar önskemålen. Nu har branschorganisationen Kost & Näring tagit fram nya rekommendationer med gemensamma regler för skolmaten i hela landet.
Det krävs en attitydförändring till måltiderna i förskolan och skolan. Föreställningar om skolmåltider ”à la carte” måste ge vika, skriver debattörer från Kost & Näring, en branschförening inom Ledarna.
Flera kommuner i landet ser nu över möjligheten att börja sälja skolmat som blivit över under dagen för att minska matsvinnet. Men vad gäller egentligen? Och vilka regler måste följas?
Att köpa hem skolmat som blivit över från dagen är något som kan bli verklighet på flera håll i Blekinge. Bland annat i Ronneby kommun där kostchefen nu utreder möjligheten att sälja överbliven skolmat – för att på så sätt minska matsvinnet.