En av sex skolluncher slängs. Anledningen är främst otillräcklig matro. Livsmedelsverket riktar nu udden mot landets rektorer och menar att ansvaret vilar på dem.
Ungefär en av sex skolluncher hamnar i soporna, enligt en ny kartläggning som Livsmedelsverket har gjort av matsvinnet i de kommunala grund- och gymnasieskolorna.
For years schools have tried to protect children with allergies by relying on unenforceable bans on particular foods. Experts say a new approach is needed.
En omgjord restaurang på Rudsskolan i Karlstad ska locka fler elever till matbordet. Förändringen är en del i ett hållbarhetsprojekt hos Livsmedelsverket.
Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm, Carl Engström-skolan i Eslöv, Gränbyskolan och Gränby allaktivitetshus i Uppsala samt Åsa Kluck, kostchef i Älvdalens kommun, tillsammans med Mathilda Strand, kommundietist i Falu kommun – de är vinnarna i Arla Guldko 2021. Finalen och prisceremonin hölls på Moderna muséet i Stockholm den 8 november, en faktaspäckad dag i matglädjens tecken.
På Särö skola i Kungsbacka bekämpar man matsvinnet med hjälp av konst. Fjärdeklassaren Selmer Silow och kocken Jenny Bergström har tillsammans ritat serier som ska motivera eleverna till att sortera sina sopor och undvika att slänga mat.
”Rädda maten-lådor” kan bli verklighet i Falkenbergs skolor för att minska matsvinnet. Tanken är inte att det ska vara kompletta matlådor, utan att de ska innehålla mat som blivit över från serveringen under dagen.
Petreskolan i Hofors är tillsammans med tre andra skolor med i ett projekt som ska utveckla ett system som ska minska matsvinnet men också få fler elever att vilja äta skolmaten istället för att gå och handla i kiosken.
Mindre matsvinn, mer lokalproducerat och mer inflytande för eleverna på skolmatsedeln. Hofors i Gävleborg är en av fyra kommuner i landets som är med i Livsmedelsverkets projekt ”Framtidens skolmat”.