Visan om den dåliga skolmaten är kanske evig, men flera undersökningar visar att det lika ofta är miljön i skolmatsalen som gör måltiden mindre aptitlig.
Kommunens satsning på restaurangnäringen och sina distansstuderande gymnasieelever har pågått sedan 18 januari. Mitt i har begärt ut siffror som visar hur lunchsatsningen fortskrider.
En revolution i skolköket med hjälp av en matematisk formel. Den nya metoden minskade skolmatens klimatpåverkan med 40 procent – utan att kostnaderna och svinnet ökade.
Visan om den dåliga skolmaten är kanske evig, men flera undersökningar visar att det lika ofta är miljön i skolmatsalen som gör måltiden mindre aptitlig.
Åtgärder har genomförts för att minska trängsel, matutbudet har förändrats, öppettiderna har utökats och det har funnits utmaningar med att lösa bemanningen. Så sammanfattar kostcheferna på grundskolan i Karlstad arbetet under coronapandemin.
Minskad salladsbuffé, kötejp och klassindelning – mycket är inte som det brukar i matsalen på Storsjöskolan i Holmsund. I köket tillagas matlådor för utlämning till elever som äter hemma.
Mindre utbud och enklare rätter har inneburit minskade kostnader för skolmaten i Umeå kommun. Men samtidigt har personalkostnaderna ökat under pandemin.
Pandemiläget ställer höga krav på grundskolor och att sköta skolbespisningen på ett coronasäkert sätt är en stor utmaning. På friskolan Prolympia i Gävle har de valt att sprida ut eleverna i den närliggande hockeyarenan.