Kanske inbillar sig skolföretagen ibland något annat, men de jobbar på uppdrag av alla oss medborgare, skriver Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges lärare.
Om regeringen inför offentlighetsprincipen i små och medelstora friskolor hotas mångfalden. Det skriver företrädare för småskalig, fristående skolverksamhet.
En insynslag kostar mindre och ger skolorna bättre framförhållning och förutsägbarhet än att införa offentlighetsprincipen i friskolor. Oavsett vilken väg som regeringen väljer måste reformen finansieras fullt ut. Det skriver Andreas Mörck, förbundsdirektör Almega utbildning, i en replik.
Sveriges Lärare kan inte stödja ett regelverk som inte effektivt motarbetar tystnadskulturen. Det allmännas intresse av offentlighet måste sättas före friskolebolagens oro för att deras bolagsvärden ska sjunka när bristerna kommer upp i ljuset, skriver Anna Olskog, Sveriges Lärare.
Vilka fördelar och nackdelar finns med att införa offentlighetsprincipen även för friskolor? Andreas Mörck, Almega Utbildning, och Linnea Lindquist, biträdande rektor och fristående kolumnist på Expressens ledarsida, diskuterar med SvD:s Andreas Ericson. (webbradio)
Börsnoterade skolföretag behöver använda sekretess eftersom information om till exempel elever kan vara affärshemligheter, hävdar Svenskt näringsliv. Det framkommer i deras remissvar, som bemöts av utbildningsminister Johan Pehrson (L). "Behovet av insyn väger tyngre", säger han.
De vinstdrivande skolbolagens intresseorganisation vill inte bara slippa offentlighetsprincipen för friskolor. De tycker också att offentligt drivna skolor inte heller borde behöva berätta, skriver Sydsvenskans Emma Leijnse i en analys.
Näringslivets organisationer gör valfriheten en björntjänst när de inte driver på för bättre insyn i privat driven välfärdsverksamhet. Det skriver Martin Tunström i en ledare.
Friskolornas branschorganisation anser att offentlighetsprincipen är skadlig för skolverksamhet och förespråkar att en insynslag införs i stället, både för kommunala och fristående skolor.
Regeringen remitterar förslaget om offentlighetsprincip för friskolor. Nytt är att mindre fristående huvudmän ska få längre tid på sig att ta fram uppgifter. "En facklig seger", konstaterar Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog.
Regeringen skickar ut tre förslag om hur insynen i friskolor ska öka, två från en tidigare utredning och ett nytt som innebär att offentlighetsprincipen införs men med lättnader för mindre aktörer.