Över 40 procent av personalen i förskolan är varken utbildade förskollärare eller barnskötare. Det visar siffror från Skolverket som Sveriges Lärare har sammanställt.
En tredjedel av de som undervisar i skolorna saknar behörighet. Samtidigt frågar sig Riksrevisionen om läraryrkets status verkligen blivit högre sedan legitimationen infördes 2011. Nu ska myndigheten granska reformen.
Sävsjö kommun har den lägsta lärarbehörigheten sedan 2014 enligt Skolverket, med knappt 62 procent behöriga grundskollärare. Nu larmar Sveriges lärare om att eleverna riskerar att inte få den undervisning de har rätt till.
Andelen lärare utan behörighet är klart högre bland lärare i praktisk-estetiska ämnen än bland lärare i andra ämnen. Och andelen bara ökar. "Enda sättet att få stopp på trenden är att erbjuda oss vettiga tjänster", säger Janet Ericsson, Bildlärarnas riksförening.
Tyvärr går inte Skolverkets och universitetens syn på ämnesbehörighet ihop med hur det sedan ser ut i verkligheten. När jag läser jobbannonser är det vanligt att huvudmännen ansöker om behörig lärare i SO-ämnen och ett ämne till, skriver högstadieläraren Emilia Friberg.
Elsa Hagman och Max Forsström går på Amerikanska gymnasiet i Göteborg. Där används AI i de flesta skolämnena, trots att deras lärare ännu inte är färdigutbildade i ämnet.
Det finns endast åtta behöriga lärare i AI i hela Sverige. Trots det har flera gymnasieskolor i Göteborg börjat använda AI i undervisningen "Vi bedriver undervisning med AI i alla ämnen just nu. Men, ämnet AI börjar vi med först nästa år och då kommer lärare att vara behöriga", säger Peter Heddelin, skolchef på Amerikanska…
Än finns det bara åtta behöriga AI-lärare i landet, enligt Skolverkets statistik. Något som bland andra P4 Sjuhärad rapporterat. En av dem är Kaj Dahl, gymnasielärare i Västerås.
Från och med i höst finns det möjlighet att studera AI på gymnasiet. Men få lärare är legitimerade i ämnet, enligt Skolverket. ”Problematiskt” menar Karl de Fine Licht, forskare inom AI vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Och han höjer ett varningens finger för de som använder artificiell intelligens för att fuska i skolan.
58 medarbetare på Göteborgs kommunala fritidshem studerar just nu på arbetstid för att bli behöriga lärare. "Fritidshemmen har blivit en ännu bättre plats för elevernas lärande och utveckling", säger Eva Demka, biträdande rektor på Svartedalsskolan som fått fler behöriga lärare tack vare satsningen.