Det går snabbare för gymnasieungdomar att göra övergången till högskolestudier om den främsta motivationen till att studera är att det är roligt. Ungdomarna vet också i stor utsträckning vilka lärosäten och utbildningar de ska söka redan i gymnasiet. Det visar en ny myndighetsgemensam rapport.
Det går snabbare för gymnasieungdomar att göra övergången till högskolestudier om den främsta motivationen till att studera är för att det är roligt. Det visar en rapport från bland annat Universitetskanslerämbetet.
Befolkningsminskningen behöver inte bli ett problem, men Mario Draghis rapport ger anledning att se över vårt utbildningssystem, skriver Inger Enkvist på ledarplats.
Nu startar en samverkanssatsning för att stimulera och engagera de elever på Kunskapsförbundets gymnasieskolor som har ett extra stort intresse för naturvetenskapliga och tekniska ämnen.
SVAR PÅ INSÄNDARE. Att Svenskt Näringsliv inte skulle ha framtida studenters bästa som prioritet är fel. Missförstånden om Svenskt Näringslivs uppfattning i frågan om högre utbildning behöver redas ut, skriver Ulrika Wallén på Svenskt Näringsliv.
Hösten 2019 berättade gymnasieungdomar i årskurs tre om sina studieplaner i en SCB-enkät. Nu har fyra myndigheter följt deras studieval med hjälp av registerdata till och med vårterminen 2023.
Allt fler unga läser högskoleutbildningar. Dagens studenter är sämre förberedda än tidigare generationer och presterar mediokert. Vilken nytta de sedan gör för samhället är diskutabelt. I två artiklar synar organisationsforskaren Mats Alvesson det svenska kunskapssamhället.
Hur tar man in så mycket kunskap som möjligt, oavsett om man är universitetsstudent eller vill lära sig ett nytt språk hemifrån?– Studenter överskattar konsekvent studietid och underskattar kalendertid, säger experten Björn Liljeqvist.
Istället för sommarlov har en grupp sjundeklassare från Södertälje, Järfälla och Sollentuna tagit chansen att prova på studielivet på universitetsnivå. – Vi riktar oss till ungdomar som inte sällan är från studiovana hem och här får de börja utforska och drömma, säger Erik Johannesson, ansvarig för Södertörns sommarhögskola.
I ett och ett halvt år har Mats Persson varnat för att identitetspolitiken tystar forskare. Nu visar en utredning att hotet mot akademisk frihet är ett annat, skriver DN på ledarplats.
Varannan forskare och lärare vid svenska lärosäten anser att friheten att styra över forskning och undervisning är hotad. Men hoten består sällan av en tystnadskultur på det egna lärosätet, utan handlar om politisk påverkan, enligt en ny kartläggning.