Studenter med svaga förkunskaper i matematik är ett bekymmer på flera ingenjörsutbildningar runt om i landet. Nu testas nya metoder för att motverka problemet.
Slut med tjekliste, ned i tempo og plads til fordybelse. Det er nogle af intentionerne med fremtidens fagplaner, forklarer dansklærer Ida Geertz-Jensen, der har siddet i ekspertgruppen. Men rammerne for at lave den sprudlende undervisning er hun fortsat ikke tilfreds med.
I år är det 25 år sedan Sverige fick tre nya universitet, i Karlstad, Örebro och Växjö.Det föregicks av en rejäl debatt om pengar och prioriteringar där de äldre etablerade universiteten var oroliga för att bli av med sina forskningsmedel. Men farhågorna kom på skam och i allmänhet har de nya universiteten från millennieskiftet nått…
Både antalet antagna till högskoleutbildningar och antalet behöriga sökande ökar våren 2025 jämfört med våren 2024, med drygt 4 respektive drygt 6 procent. Samtidigt är könsfördelningen oförändrad – två tredjedelar av både de behöriga sökande och de antagna är kvinnor.
Kan det vara så att det läses för lite i grundskolan och på gymnasiet, att studenterna inte fått tillräcklig träning i läsandets konst? Det skriver tre forskare vid Malmö universitet.
Utlåningen av talböcker har ökat dramatiskt på universitet och högskolor. På vissa lärosäten har var tredje student lyssningstjänsten Legimus. "Lyssningen har ökat mycket, tyvärr, och allt fler klagar på att de har svårt att läsa längre avancerade texter", säger Petra Österlund, Södertörns högskola.
Lärare vittnar på Vilärare.se om studenters försämrade läs- och skrivförmåga. Nu kallar utbildningsminister Johan Pehrson (L) till sig företrädare för högskolesektorn för krismöte.
Universiteten larmar om att studenternas läsförmåga har blivit sämre och nu ska utbildningsminister Johan Pehrson kalla till sig ”relevanta aktörer” inom högskolan för att få en bättre bild av problemet.
Studenterna på landets universitet har svårt att läsa kurslitteratur – och många klarar inte att följa skriftliga instruktioner. Lärare och rektorer larmar nu om stora brister i studenternas läsförståelse.
De är lärare på några av Sveriges högst rankade lärosäten; Karolinska institutet, Stockholms universitet och Chalmers. Vi Lärare har frågat dem om kvitto på svenska skolans läsundervisning. "Fler har svårt att uttrycka sig i skrift", säger Åsa Eriksson, programdirektör vid psykologprogrammet vid Karolinska institutet i Solna.
Johannes Hjelte Jensen är 41 år och skolar nu om sig till drömjobbet som sjuksköterska. Han är långt ifrån ensam att utbilda sig mitt i livet. Sveriges Televisions sammanställning visar att medelåldern vid Sveriges högskolor och universitet ökar.
Varför är det fler och fler som väljer att utbilda sig när de befinner sig mitt i livet? Sveriges Television har ställt frågan till två experter som tittat närmare på trenden (webb-tv).