Säkerhetspolisens uppgifter om kopplingar till våldsbejakande extremism i ledningen för fyra skolor var tillräckliga för att återkalla skoltillstånden. Det slår Kammarrätten fast i en dom.
Borde inte Jimmie Åkesson och hans ”Sverigevänner” oroa sig över att svenska friskolor kan ägas av ryska, iranska och kinesiska intressen? Tydligen inte, skriver Linnea Lindquist på Expressens ledarsida.
I klippen skildras lärare som är slappa. De låter eleverna kolla film i datorn på lektionen och sitter själva med telefonen. Om du som läser detta är lärare på en kommunal skola är det alltså så Jensen ser på dig, skriver Kalle Sundin på ledarplats.
I klassrummen märks ännu inga större förändringar. Men retoriskt har borgerligheten förflyttat sin position markant i friskolefrågan. Det skriver DN:s Susanne Nyström i en ledare.
Börsnoterade skolföretag behöver använda sekretess eftersom information om till exempel elever kan vara affärshemligheter, hävdar Svenskt näringsliv. Det framkommer i deras remissvar, som bemöts av utbildningsminister Johan Pehrson (L). "Behovet av insyn väger tyngre", säger han.
På Nordic International School i Ystad bär eleverna skoluniform, något som enligt skollagen ska vara frivilligt. Nu riktar Skolinspektionen kritik mot skolan efter vittnesmål om bestraffningar.
Det är på tiden att vi visar lärare och rektorer som sliter på friskolor lite uppskattning. Friskolor runt om i landet motarbetar gängbrottslighet bland unga, skriver Aaron Israelson, ansvarig för strategisk kommunikation på arbetsgivarorganisationen Almega Utbildning.
De vinstdrivande skolbolagens intresseorganisation vill inte bara slippa offentlighetsprincipen för friskolor. De tycker också att offentligt drivna skolor inte heller borde behöva berätta, skriver Sydsvenskans Emma Leijnse i en analys.
Ännu större krav på dokumentation och diarieföring kommer innebära att resurser måste tas från skolornas eller förskolornas kärnuppdrag. Det skriver Håkan Wiclander och Thomas Lerner, Idéburna skolors riksförbund.
Ett friskolebolag kniper tre av tio topplatser när kvalitén på Göteborgs gymnasieskolor rankas för andra gången. Dess bästa skola placerar sig i topp och går därmed om både anrika Sigrid Rudebeck och Högre Samskolan.