Snart ska det avgöras vilken väg svensk folkbildningspolitik ska ta de närmaste åren, och det är mycket som står på spel. Det konstaterar Anna-Karin Lindblom under presentationen av Folkbildningsrådets remissvar på Folkbildningsutredningen.
Det finns många sätt att definiera kunskap och bildning. Tanja van de Meulebrouck vrider och vänder på de begreppen med hjälp av berättelser om Herodotes, sin mammas folkhögskoletid och folkhögskolläraren Bernt Gustavsson syn på bildning.
I dag finns en stor risk att folkhögskolor med internat blir tvungna att sluta driva internatverksamhet, berättar rektor Andreas Berglund på Axevalla folkhögskola. Framförallt om inte dagens bidragssystem förändras.
Författaren Johanna Thydell har börjat som lärare på Sörängens folkhögskola. Här undervisar hon om skrivande i bilderböcker. "Jag älskar den genren och trodde aldrig att en sådan här tjänst skulle finnas", säger hon.
Tycker du att det är svårt att hjälpa dina barn med matteläxan? Då är du nog långt ifrån ensam. Men nu finns det en ny kurs på Litorina folkhögskola i Karlskrona som kan ändra på det.
Folkhögskolor med internatdeltagare och slitna lokaler kämpar i dag för att överhuvudtaget överleva. Den översyn av finansieringen som nu pågår måste tackla detta problem, skriver flera rektorer.
Det ekonomiska läget är pressat för folkhögskolorna, som tvingas dra ner på personal och ställa in kurser. Altingets kartläggning visar att 82 procent har gjort neddragningar på verksamheten det senaste året.
En undersökning av Altinget visar att åtta av tio folkhögskolor har varit tvungna att göra nedskärningar det senaste året. Man säger upp personal, minskar utbildningsplatser, och inte minst: låter lärarna själva städa och laga mat.
De svenska folkhögskolorna har byggts upp under 150 år. Nu sviktar stödet. Undersköterskeutbildningar på folkhögskolor läggs ner och kurser för personer med funktionsnedsättningar försvinner, skriver Anna Ekström, ordförande i Nordens folkhögskola Biskops-Arnö och i Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.
Folkbildningsutredningen förespråkar självförvaltningsmodellen, fast med en ökad transparens. Nu gäller det att vara vaksam, annars riskerar vi att skjuta hela folkbildningstanken i sank, skriver Tomas Rosengren i en krönika.
Vilka upplägg och arbetsformer är framgångsrika för för de som går allmän kurs? Det har Folkbildningsrådet tittat närmare på i en utredning om kvaliteten på dessa kurser. Syftet är att stärka folkhögskolan som utbildningsform.