Över 19000 unga Malmöbors väg från grundskolan och ut i yrkeslivet har kartlagts i en ny rapport från Malmö universitet och Malmö stad. Resultaten visar att de som inte har fullföljt gymnasiet är klart överrepresenterade bland de som är arbetslösa, beroende av försörjningsstöd och lever i ohälsa.
Nybyggeskolan i Västerås tar hjälp från oväntat håll. De har nyligen startat ett samarbete med Västerås SK där spelarna kan diskutera med eleverna om till exempel mål i livet. Spelaren Abdelrahman Boudah känner igen sig i ungdomarna och tror han kan bidra.
Unga kvinnor med invandrarbakgrund är de som i störst utsträckning läser vidare efter gymnasiet. Nora Khalil skriver om de duktiga flickorna som gör allt rätt – och glöms bort.
Mot alla odds lyckades Liam Pokorny till slut ta studenten. Skolgången har varit en slitsam berg- och dalbana och i fyra år var han hemmasittare. – Jag trodde aldrig att jag skulle stå på ett studentflak, det känns sjukt overkligt, säger Liam Pokorny och jublar med sina klasskompisar.
I runda slängar 100 000 studenter lämnar nu gymnasiet med mer eller mindre bra resultat i bagaget. Men svaga eller till och med underkända gymnasiebetyg behöver inte vara en katastrof. Det mesta går att reparera.
För många är studenten en tid full av förväntan på livet efter gymnasiet. Men för personer med funktionsnedsättning kan vägen till jobb och vidareutbildning vara tuff. Trots utsikterna ser ungdomarna fram emot en minnesvärd student – något föräldrarna kämpar för att ge dem.
Studenter lägger månader på att designa den perfekta studentmössan, och betalar flera tusen för den. Samtidigt portar rektorer mössföretagen som gör mångmiljonvinster. ”Det blir så upphaussat och bolagen marknadsför otroligt hårt mot eleverna”, säger biträdande rektor Andreas Hammarstedt.
Årets studenter har studerat under coronapandemin och springer nu ut genom skolans dörrar till en ekonomisk skakig tid under ett pågående krig i närområdet. Men är det verkligen så dystert för studenterna som det låter? Hör Rikard Molander, analytiker på Kairos Future och Emma Ångfors, student som ska ut i vuxenlivet.
Från en kris till en annan – 04:na började gymnasiet under coronapandemin och går ut i en tid av ekonomisk oro och krig. Det får 19-åriga Alva Randén att undra: Vad händer om det fortsätter så här?
Antalet unga som varken arbetar eller studerar uppgick under 2021 till närmare 140 000, eller 7,9 procent av åldersgruppen 16–29 år. Det är den lägsta andelen sedan mätningarna startade 2007.