En rektor på Campus Vasastan anmäldes till DO för att ha hänvisat elever till toaletterna för att be. Nu befarar Moderaterna i Stockholm krav på bönerum i skolorna.
Nedskärningar och en alltmer pressad arbetssituation försvårar skolans arbete mot hat och extremism. – Alla lärare såväl som alla elever har rätt till en arbetsmiljö som är fri från hat, kränkningar och diskriminering. Så är det inte idag, säger Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog.
Hur vanligt är det med diskriminering och kränkningar i skolan, och vad ska man göra om man blir utsatt för det? Medverkande: Mårten Petersson, Barn- och elevombudet (BEO), Caroline Larsson, Diskrimineringsombudsmannen (DO), Jonatan Lamy, Sveriges elevkårer, Agnes Gidlund, Skolinspektionen. (webbradio)
Yle bad diskrimineringsombudsmannen om exempel på fall där det misstänkts att någon blivit diskriminerad på grund av religion eller övertygelse. Här är fyra fall.
Hur vanligt är det att personer diskrimineras i Sverige? När och var i samhället blir människor utsatta? DO:s årliga rapport ger en övergripande bild av diskriminering i Sverige. (pdf)
Ett utbrett och allvarligt samhällsproblem. Så beskriver Diskrimineringsombudsmannen förekomsten av diskriminering i deras senaste rapport. I skolmiljön är det elever med funktionsnedsättning och gruppen afrosvenskar som är särskilt utsatta.
När klasslistorna för årskurs 4 kom reagerade flera föräldrar: Övervägande svenskklingande flicknamn i ena klassen – tvärtom i andra klassen. "Det känns som en sortering efter etnicitet. Det kommer att påverka de här flickorna", säger en av de föräldrar som anmält frågan till DO.
Den omdebatterade skolmatspolicyn i Uddevalla, där elever nekats köttalternativ när fläskkött serverats, kommer inte att utredas av Diskrimineringsombudsmannen, DO. Flertal anmälningar gällande diskriminering har kommit in till myndigheten under hösten. DO menar att det inte handlar om diskriminering.
"When I was going to school, the other pupils just didn't understand our culture. I felt isolated and different to them." Edee is just 14, but the Irish Traveller girl from Leeds is now educated at home because of the difficulties she experienced at a mainstream school. She left at the age of 12.