Hoppa till sidinnehåll

Veckobrev 4121

Publicerad:2021-10-11
John Miller
Redaktör:John Miller

Partiledardebatten: Här är frågorna lärarna ville ha svar på

På söndagskvällen möttes partiledarna i en direktsänd tv-debatt i SVT:s Agenda, och skolan är en av de frågor som avhandlades. LR:s förbundsordförande ställer de tre stora frågorna som lärarkåren ville få svar på under partiledardebatten.
Skolvärlden

Betygsutslagning kopplas till hög dödlighet bland unga

På två decennier har Sverige rört sig från att ha den lägsta dödligheten bland unga i Västeuropa till att ha en av de högsta. Nu menar forskare att förklaringen till det kan vara det unika svenska skolsystemet.
Skolvärlden

Vårens konferens för dig som är rektor i grundskola, gymnasium eller vuxenutbildning!

Ta del av föreläsningar om bland annat kommunikativt ledarskap, skolans juridifiering och lärardriven skolutveckling! Välj om du vill delta på plats i Stockholm den 31 januari-1 februari 2022 eller digitalt!

Läs mer och boka plats

Språktest av personal – förskolor positiva

Botkyrka kommun kräver numera språktest i svenska för alla som söker jobb i förskolan. De som inte uppnår kraven får heller ingen anställning. Tillräckliga kunskaper i svenska krävs även av dem som vill förlänga sitt vikariat.
Förskolan

Judiska elever möter heilande och judeskämt

Judiska ungdomar får höra skämt som ”snåla jude” och ”jag ska gasa dig”. Skolpersonal beskriver antisemitism som ett getingbo man inte vill pilla i. Rapporten om antisemitism i Malmös skolor skakar om – men det handlar inte bara om Malmö.
Svenska Dagbladet

”Judiska skolbarn måste kunna gå ifred”

Hon går rakryggad genom Malmö med sin davidsstjärna i en kedja runt halsen. Barbro Posner tycker att det är bra att Malmö får världens blickar på sig under den stora konferensen om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism.
Svenska Dagbladet

Oro för ökad antisemitism – lärare rustar sig inför Malmöforumet

Malmös skolor rustar sig för att möta reaktioner bland elever inför nästa veckas stora internationella konferens i Malmö om bekämpandet av antisemitism.
P4 Malmö

”Lär unga om antisemitismens betydelse för Förintelsen”

Lär unga om antisemitismens betydelse för Förintelsen, skriver Christer Mattsson, Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet, m.fl.
Dagens Nyheter

Så ska de stoppa skolattackerna

Appar, checklistor, rollspel och låsta dörrar. Det är några av åtgärderna som vidtas för att stå redo om det värsta skulle inträffa. Flera skolor har i år fått hantera larm om pågående dödligt våld.
Svenska Dagbladet

Polisen: Vi är väl rustade för skolattacker

Polisen är väl rustad för att hantera larm om dödligt våld i skolan – och har gjort det flera gånger 2021. Fokus bör i stället ligga på förebyggande arbete, menar Magnus Sjöberg på Noa. ”Vi ska komma bort från diskussionen om hur vi jagar elever med vapen i skolor, de ska inte komma dit”, säger han.
Svenska Dagbladet

Så använder du historiska källor och historiebruk i undervisningen

Mikael Bruér, doktorand och författare, ska tala om historiska källor och historiebruk i undervisningen på Skolportens konferens Historia.
Skolporten external link

Vår skola brann ner

Närmare 500 bränder i svenska skolor och förskolor ­anmäls varje år. Ibland går det illa, nästan hela skolan förstörs, som i Nyköping i somras.
Läraren

Skolbränder: Här brinner det mest i Sverige – se län för län

Kronoberg, Örebro och Skåne. De har haft flest skolbränder per invånare 2011-2020. Så här ser statistiken ut och det här kan skolan göra för att förebygga.
Läraren

Årets rektor 2021 byggde upp tre-lärarsystem

Priset Årets rektor går i år till Ann-Christin Sundell, rektor på Oxhagsskolan i Kista.
Chef & Ledarskap

Rapport: Elever på landsbygden har sämre studieresultat

Elever på landsbygden och mindre orter underpresterar, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Skillnaden mellan storstad och landsbygd är så stor att den motsvarar 1–2 skolårs inlärning i ämnena matematik och naturkunskap.
Svenskt Näringsliv

Bra skolor i hela landet – skillnader i resultat mellan stad och land i TIMSS 2019

I den här rapporten analyserar skolforskaren Gabriel Heller Sahlgren resultatskillnader bland åttondeklassare i TIMSS 2019 som mäter kunskaper inom naturkunskap och matematik. (pdf)
Svenskt Näringsliv

”Spelet bakom kösystem och elevurval inom friskolan”

Kombinationen av vinstkrav, svag skolvalreglering och brist på öppenhet och offentlighet gjorde mycket till en gråzon där praktiken i det dolda är i utkanten av vad som är acceptabelt, skriver Lina Axelsson Kihlblom, fd rektor och ledamot i Skolkommissionen..
Skolvärlden

”Nyköpings skolexperiment är en läxa även för vänstern”

Skolsegregationen måste brytas, heter det. Men då krävs trovärdiga svar på vad som ska göras åt stök och låga kunskapsresultat, skriver Anna Dahlberg på ledarplats.
Expressen

”Frånvarons roll i skolan har sopats under mattan”

Frånvarons roll i skolan har sopats under mattan, skriver Aggie Öhman, grundare av Prestationsprinsen.
Kvartal

Friskolornas riksförbund: Skoldebatten struntar i den enskilde eleven

Skoldebatten struntar i den enskilde eleven, skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.
Altinget

Elevhälsa – konferens i Göteborg!

Konferensen vänder sig till dig som arbetar med och i elevhälsoteam/resursteam! Ta del av föreläsningar om bl.a. friskvårdsfaktorer som förebygger ohälsa, aktivt arbete för återgång till skolan samt hur pandemin påverkat barn och elever. Välkommen till konferensen som fokuserar på elevhälsoteamets viktiga arbete!

Läs mer och boka plats

Även elever i lågstadiet har nytta av ett algebraiskt tänkande. Det menar Helena Eriksson som forskat om hur lärare kan arbeta tillsammans för att utveckla matematikundervisningen.
Skolporten external link

I pedagogiskt utvecklingsarbete behöver lärarna få utrymme för diskussioner, menar Carina Kiukas som forskat i ämnet.
Skolporten external link

Rektors pedagogiska ledarskap

Hur kan rektor navigera mellan de olika och ibland motstridiga krav och förväntningar som ställs på pedagogiska ledare? Det är något som forskaren Katarina Ståhlkrantz undersöker i sin bok om pedagogiskt ledarskap.
Skolporten

Ledningsteamet som stöttar rektorn

En rektor samt tre experter på de områden som ingår i rektors ansvar – så ser ledningsteamen på Pysslingens förskolor ut. Rektor Malin Videkorp ser bara fördelar med den strukturen.
Suntarbetsliv.se

Should robots replace teachers?

How growth in low-cost robots could affect education. (webb-radio)
EdSurge

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer