Veckobrev 3519
Trenden: Klagomålen ökar i hela samhället
Huvudmännen är dåliga på att ta hand om klagomål. Det leder bland annat till att lärare och rektorer få ta hand om ärenden som är huvudmännens ansvar. Det befarar Skolinspektionen, som inleder en ny granskning.
Lärarnas tidning
Ny Sifo-undersökning: 95 procent av föräldrarna kräver behöriga lärare
Lärare själva har länge larmat om bristen på behöriga kollegor. Nu kliver föräldrarna in. 95 procent säger i en ny Sifo-undersökning att det är viktigt, eller mycket viktigt, att en behörig lärare undervisar deras barn.
Lärarnas tidning
Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn
I höst startar Stockholms första förskola för särbegåvade barn på Kungsholmen. 30 barn ska få specialpedagogik anpassad för just deras begåvning.
Dagens Nyheter
Modersmål i fokus, 24 oktober i Stockholm
Välkommen till en heldag för dig som är modersmålslärare! Ta del av intressanta föreläsningar om bl.a. hur hjärnan bearbetar modersmål och andraspråk, resultatet från den nya statliga utredningen om modersmål och studiehandling på modersmål samt exempel på vad i modersmålsundervisningen som kan bidra till att stärka elevens övergripande skolprestation. Missa inte en skräddarsydd dag för dig!
Svårt hitta lärare till landsbygdsskolor
Det är extra svårt att rekrytera lärare till skolor på landsbygden och till kommuner långt från lärarutbildningar, visar Ekots enkät.
Sveriges Radio
M vill se utredning om slöjförbud i skolan
Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning om ett införande av slöjförbud i förskolan och grundskolan, rapporterar DN. ”Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika”, säger Gunnar Strömmer, (M).
Expressen
Moderaterna öppnar för förbud mot fler religiösa symboler
Moderaterna följer upp förslaget om slöjförbud i skolan. Nu öppnar Elisabeth Svantesson (M) för att utreda om även religiösa symboler som davidsstjärna och kors ska förbjudas.
Expressen
Så ställer sig partierna till slöjförbud i skolan
Moderaternas partistyrelse gick i dag ut med att man vill utreda ett slöjförbud i svenska skolor. SD-ledamöter har sedan tidigare sagt att man vill se ett förbud, och när SVT Nyheter ställer frågan till alla riksdagspartier är det bara SD som säger sig stötta idén om en utredning.
Sveriges Television
Så mycket kan din kommun söka för lärarassistenter
Nu presenterar Skolverket listan över hur mycket varje kommun eller fristående huvudman kan söka för att anställa lärarassistenter. Men det är bråttom – pengarna måste användas under 2019.
Lärarnas tidning
Snabba ryck när assistenter ska anställas
”Det är en utmaning när pengarna kommer så sent på året. Men vår önskan är att skolhuvudmännen hoppar på tåget så snabbt som möjligt”, säger Andreas Spång, Skolverket.
Aftonbladet
”Digitala hjälpmedel behövs i förskolan”
De som är kritiska mot att digitala hjälpmedel ska bli ett inslag i förskolan har inte läst på ordentligt, menar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Dagens Nyheter
”Sluta svartmåla lärarna”
Generaldirektören för Skolverket har uttalat sig på ett sätt som kan tolkas som ifrågasättande av lärarnas kompetens. Det riskerar att minska lärarnas förtroende för myndighetens verksamhet, menar Gunnlaugur Magnússon.
Dagens Arena
Här programmerar barnen i förskolan
De digitala verktygen får en allt större roll i förskolan. Men det handlar inte bara om att sätta en Ipad i handen på barnen, förklarar Anna Jacobsson, utvecklingsstrateg på Bjuvs kommun:
Svenska Dagbladet
Flera förskolor vill slippa digitalisering
Flera förskolor vill få göra undantag från den nya delen i läroplanen som handlar om digital kompetens. Men att få tillstånd att göra undantag är bara möjligt genom en lagändring.
Svenska Dagbladet
Hon har ett av Sveriges svåraste uppdrag – nya vivallarektorn på plats
I våras begärde facket åtgärder efter våld och hot på Vivallaskolan. Lärare sjukskrev sig, tidigare rektorn sa upp sig och arbetsmiljöverket kopplades in. Nu har nya rektorn Lena Sörbö börjat jobba.
SVT Nyheter Örebro
Intern kritik mot BEO
Nu får Barn- och elevombudet (BEO) hård kritik från de egna leden. I en intern skrivelse kritiserar 16 jurister att myndigheten driver ärenden för långt. Johanna Jaara Åstrand kritiserar anmälningskulturen.
Lärarnas tidning
Oro bland lärare: ”Vanligt att elever hotar anmäla”
Barn- och elevombudet överklagar ett kränkningsfall till HD. Det blir allt vanligare att elever och föräldrar hotar att anmäla lärare, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Svenska Dagbladet
Panikslagen ringer Filip, 13, från skolan: ”De är här!”
Flytta är bästa lösningen, sa polisen. Polisanmäl inte, sa BUP. Det är fel, säger jag. Historien om familjen som känner sig tvingade att lämna staden för att deras 13-åring hotas av andra barn gör mig arg, skriver SvD:s Tove Lifvendahl.
Svenska Dagbladet
”Lärarbristen borde göra politikerna sömnlösa”
Nio av tio föräldrar tycker att det är viktigt med behöriga lärare. Men lärarbristen fortsätter växa. Det är mer än hög tid för politikerna att börja agera mer kraftfullt, skriver Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
Dagens Samhälle
”Sverige förtjänar en rejäl lärarbrist”
Jag har varit bedrövad över lärarbristen en lång tid, oroad och upprörd. På senare tid har min förtvivlan övergått till en ny känsla, en känsla av hopplöshet, skriver Isak Skogstad, gymnasielärare.
Aftonbladet
”Lärarna betalar för skolkrisen med sin hälsa”
Läraryrket är ett livsviktigt yrke för barnen men kan vara livsfarligt för lärarna själva. Nu behövs en gedigen satsning på lärarnas arbetsmiljö, det vinner alla på, skriver Terje Adkins, Lärarförbundet.
Göteborgs-Posten
”Pojkar drabbas för att de följer traditionella mansnormer.”
Att påstå att jämställdhetsarbetet har en del i pojkarnas misslyckanden i skolan är märkligt. Det skriver Jesper Fundberg, etnolog och lektor vid Malmö universitet. Han undervisar också på universitetets polisutbildning.
Sydsvenska Dagbladet
Höstens alla konferenser!
Missa inte att boka höstens kompetensutveckling till rabatterat pris. Vi erbjuder boka-tidigt-rabatt på samtliga konferenser till och med 30 juni – spara upp till 1 500 kr! I höst erbjuder vi en stor bredd av såväl ämnesspecifika konferenser som de med övergripande innehåll. Utvärderingar från våra konferenser visar att våra deltagare är väldigt nöjda – prova oss du också! Välkommen!
Låg social position ökar risken för depression
Ungdomar som har föräldrar med låg social position har en ökad risk för depression. Therese Wirback visar också att unga män som drabbats av depression upplever att den ideala mansbilden gör det svårare att förstå att de faktiskt är deprimerade och bör söka hjälp.
Skolporten
Skolan viktig plattform för ungas känsla av sammanhang
Skolan är tillsammans med relationer till kompisar och vuxna det viktigaste livsområdet för ungdomar på högstadiet. Åsa Schumann hoppas att hennes forskning kan bidra till att belysa vikten av att systematiskt och åldersanpassat samtala om existentiella frågor i skolan.
Skolporten
Skolan som gått från kaos till trygghet på fem år
Bodaskolan i Borås har gått från kaos till trygghet på fem år.
P4 Sjuhärad
Så skapas meningsfullt lärande för elever i särskolan
När elever i särskolan upplever undervisningen som begriplig, hanterbar och meningsfull blir de motiverade. Det menar specialpedagogen Marie Nilsson Nordfors som är aktuell med en ny bok om hur lärare kan utveckla undervisningen och skapa meningsfullt lärande.
Skolvärlden
Lär dig säga nej till chefen
Att bromsa när chefen eller kollegorna ligger på och vill ha din hjälp kan kännas väldigt jobbigt. Ändå är det viktigt att kunna göra det. Och oftast enklare än du kanske tror, när du väl kommer till skott.
Tidningen Förskolan
Bo Sundblad: ”Anknyting är ett slags tyst yrkeskompetens”
Anknytning i förskolan är inget abstrakt, tvärtom – enligt Bo Sundblad ett väldigt billigt sätt att förebygga att unga människor isolerar sig eller halkar snett.
Tidningen Förskolan