Hoppa till sidinnehåll

Veckobrev 2019

Publicerad:2019-05-13
Susanne Sawander
Redaktör:Susanne Sawander

Svenska lärare: Stopp nu räcker det

Den 18 maj tar lärarkåren till gatorna i en landsomfattande manifestation för att protestera mot besparingar på skola, fritidshem och förskola. Lärarmarschen och Förskoleupproret vill väcka opinion och sätta stopp för ytterligare nedskärningar.
Lärarnas tidning

Ilskan växer i hela landet

I Anki Janssons kök samlas fem förskollärare för att förbereda sig. Det är en dryg vecka kvar till Förskoleupprorets och Lärarmarschens gemensamma manifestation i Stockholm.
Lärarnas tidning

Så påverkas du av lagändringarna

Förskollärare blir ansvariga för undervisning i förskolan och läsa-skriva-räkna-garantin blir verklighet, precis som legitimationskrav för fritidslärare. Detta är ändringarna som träder i kraft 1 juli.
Lärarnas tidning

Trots riksdagsbeslut – fortsatt oklart om ordningsbetyg

Riksdagen ger grönt ljus för ordningsbetyg i skolan. Men fortfarande är det inte klart om ordningsbetygen blir verklighet.
Lärarnas tidning

Vuxenutbildning i fokus, 18 oktober i Stockholm

Högaktuell dag för dig som undervisar inom vuxenutbildning! Under en heldag diskuteras viktiga ämnen såsom betyg, bedömning och validering, hur vuxnas lärande skiljer sig från barn och ungas, vad som händer i hjärnan när vi lär oss samt pedagogiska strategier i mötet med vuxna elever med npf.

Läs mer och boka din plats

Trygg, rolig och lite farlig

En egen utomhusyta som barnen kan förändra och sätta sina avtryck på är viktigt. Gården ska också erbjuda variation, utmaningar och en och annan farlighet, råder experterna. Samhällsutvecklingen tenderar dock att gå åt motsatt håll.
Tidningen Förskolan

Här går 102 elever per behörig lärare i fritidshem

Lärartätheten på Sveriges fritidshem försämrades förra året samtidigt som andelen lärare med en pedagogisk högskoleexamen sjönk till 37 procent, den lägsta siffran sedan statistiken började samlas in 1995.
Lärarnas tidning

Academedia lämnar kommuner med ”för låg” förskolepeng

Samtidigt som Academedia vinst stiger säger skolkoncernen att de lämnar kommuner med låg förskolepeng om ingen höjning sker. Vi signalerar att det krävs mer resurser, menar vd Marcus Strömberg.
Altinget

Rektorns stora oro: Fastan under ramadan slår mot elevernas betyg

Den här veckan sammanfaller den muslimska fastemånaden ramadan med grundskolans nationella prov. SVT:s rundringning till flera skolor i Göteborg visar att många skolbarn varken äter eller dricker under dagens ljusa timmar.
SVT Nyheter Väst

Alf Solander: Fuska med tiden?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, samt skoldebattör och författare, om hur man kan komma tillrätta med fuskande medarbetare.
Skolporten

”Stoppa hat, våld och hot mot skolledarna”

Ska vi kunna garantera att landets rektorer och skolchefer kan fortsätta utöva sitt samhällsviktiga uppdrag behöver de känna att de har såväl lagstiftarens som sina lokala politikers stöd i ryggen, skriver Matz Nilsson och ordförande för lokalavdelningen av Sveriges Skolledarförbund i Luleå, Ewa Lundström.
NorrbottenKuriren

I skolkrisen: utbildningsdirektör får miljonfallskärm

Storvretskolan blev först i Sverige att tas över av staten. Sedan blev det föräldraprotest mot nedlagda förskolor. Nu lämnar Mikael Caiman Larsson sin post som utbildningsdirektör i Botkyrka.
Lärarnas tidning

”Satsa på begåvade barn för välfärdens skull”

En rapport som Svenskt Näringsliv publicerar i dag visar att Sverige hade kunnat ha betydligt högre tillväxt om landets elever presterat bättre på internationella prov. Att öka andelen friskoleelever och den lärarledda undervisningen skulle höja tillväxten betydligt, skriver rapportförfattarna Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl.
Dagens Industri

”Tillväxt är inte meningen med skolan”

Meningen med det goda samhället är det goda samhället. Och poängen med att utvecklas som ung är att bli sig själv, skriver SvD på ledarplats.
Svenska Dagbladet

En kunskapsskola för tillväxt

En kunskapsskola för tillväxt. (pdf)
Svenskt Näringsliv

Elevhälsa, 19-20 september i Stockholm

En fungerande elevhälsa kan vara avgörande för lärande och framgång i skolan. Nu återkommer vår konferens, mer välfylld än någonsin. Ta del av föreläsningar om samverkan, unga i hederskontext, antipluggkulturer, sömn, sociala medier och hjärnan samt hur man förbättrar kommunikationen i svåra samtal.

Läs mer och boka din plats

Lärare från skolutvecklingsprojekt har hög kompetens om särskild begåvning

Elisabeth Mellroth belyser lärarnas perspektiv på att inkludera särskilt begåvade elever i undervisningen. När lärare får chansen att ta del av kunskap och diskutera teorier kring särskild begåvning visar de att de har kompetens att både upptäcka, stödja och bedriva undervisning som inkluderar samtliga elever, konstaterar hon.
Skolporten

Hög likvärdighet när matematiklärare bedömer nationella prov

Svenska mattelärare är duktiga på att bedöma nationella prov. Den slutsatsen drar Anna Lind Pantzare i sin avhandling om kvalitetsaspekter i de nationella matematikproven på gymnasiet.
Skolporten

Vad är matteångest?

Psykologiforskaren Marcus Lindskog har genom att mäta nummersinnet hos väldigt små barn kunnat visa att grunden för matteångest läggs tidigt i livet. Anna Palmer som utbildar förskollärare berättar om hur man jobbar med lärarstudenternas egna negativa känslor inför matte, för att undvika att de förs vidare till barnen. (webb-radio)
Utbildningsrradion

Renforsskolan tog bort förberedelseklasserna – skolresultaten förbättrades

Rekordmånga utlandsfödda barn har kommit till den svenska grundskolan de senaste fyra åren. Inte ens en tredjedel klarar behörigheten till gymnasiet. Men i Vindeln utanför Umeå har skolan tänkt om och tagit bort förberedelseklasserna – med positiva resultat.
Sveriges Television

Arbetstidsmodell minskade extraarbetet för lärarna

På Ferlinskolan i Filipstad används en arbetstidsmodell för att undvika extraarbete för lärare. ”För att få en rimlig arbetsbelastning är den här modellen viktig”, säger rektor Gun Palmqvist.
Skolvärlden

Pulsträning i skolan populärt men studier dissar effekterna

Många skolor har hakat på trenden med fysisk träning i skolan som till exempel pulspass för att förbättra inlärning och betyg. Men det är bara ett problem – flera färska genomgångar av forskningen bakom ger inget stöd för att det funkar.
Sveriges Television

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer