Grundskolebrevet v 23
Kommunerna räknar med storvinst – men skär ner på skolan
Nedskärningarna drabbar lärare i förskolor, fritidshem och skolor. Samtidigt spår Sveriges kommuner och regioner (SKR) rekordresultat för 2025. Men inte för skolan. ”Staten måste ta ansvar”, säger Åsa Fahlén, Sveriges Lärare.
Larmet: Så rasar elevernas uthållighet i skolan
Elever som inte orkar lyssna på instruktioner, elever som ger upp så fort en uppgift blir tråkig, elever som somnar i klassrummet. Det är några av alla oroande vittnesmål i Ämneslärarens stora enkät som besvarats av 5 000 lärare. ”Majoriteten av eleverna har ett koncentrationsspann på 2–3 minuter”, skriver en lärare.
Professorn: Allt fokus på lust har lett skolan fel
För mycket fokus på lust i skolan riskerar att leda till att det strävsamma, ibland tråkiga, nötandet uteblir. Det menar många lärare och får medhåll av kognitionsforskaren Agneta Gulz. – Mängdträning är det enda sättet att verkligen lära sig något, säger hon.
Nu startas nytt läsråd för unga: ”Ser ett akut behov”
Nu startar Sveriges Lärare och Lärarstiftelsen Expertrådet för läsning – som består av lärare. ”Vi ser ett akut behov av att prioritera läsundervisning genom hela skolsystemet”, säger läraren Björn Kohlström, en av medlemmarna i rådet.
Första förslaget klart – här är böckerna som ska väcka elevernas läslust
Skolverket och Kulturrådet har presenterat ett första utkast till de läslistor som ingår i regeringens satsning för att få fart på elevernas slumrande läslust. Bland böckerna som listas finns flera klassiker av Astrid Lindgren – men även mer moderna titlar som Edouard Louis ”Göra sig kvitt Eddy Bellegueule”.
Digital kurs hos Skolporten – Cirkelmodellen
Kursledare Pär Sahlin visar dig i denna kurs hur du kan arbeta praktiskt med genrepedagogiskt skrivande utifrån modelltexter. I film och text presenteras information, mallar och konkreta uppgifter för din undervisning. Flexibel start, tydligt upplägg, kursintyg och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Pisachefen: Mobiler allt tydligare förklaring bakom kunskapsraset
Ungas användning av mobiler påverkar deras inlärning på ett negativt sätt. Det visar en ny OECD-rapport, som pekar ut skärmar som en förklaring bakom det senaste Pisaraset. ”Vi blev ganska överraskade över det starka sambandet”, säger Pisachefen Andreas Schleicher.
Nya skollagarna: Detta gäller efter sommaren
Snart semester. Detta är nya skollagarna som träder i kraft medan du är ledig.
Konferens för dig som undervisar i bild
Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i bild i grundskolan! Ta del av aktuell forskning och praktiska exempel som kan inspirera och utveckla dig i din yrkesroll. Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen.
Förslaget: Kortare sommarlov för yngre elever
Finansminister Elisabeth Svantessons (M) Produktivitetskommission vill att elever i lågstadiet ska få mer utveckling under sommaren. Ett förslag är att fritidshemmet får ett utökat uppdrag.
Här ordnas lovskola för de yngsta eleverna
Snart drar årets sommarlovskolor i gång. Under de senaste åren har allt fler rektorer valt att erbjuda lovskola under läsårsloven och då även för yngre elever. En av dem är rektor Jozefina Persson på Byttorpsskolan i Borås.
”Ingen ”one size fits all” när skolor ska förbättras”
Alltför många elever lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet, men råd från experter är spretiga. En ny forskningsstudie ifrågasätter universallösningar och checklistor, men erbjuder hopp. Skolor behöver faktiskt inte förbättra allt samtidigt, skriver fyra utbildningsforskare.
Erfarna skolledarens uppdrag: En tryggare skola
Happy Hilmarsdottir Arenvall har fått regeringens uppdrag att föreslå åtgärder som ska förbättra tryggheten och studieron i Sveriges skolor. Hon är van vid svåra uppdrag och räds inte dålig stämning.
Skolverket: Så blir nya professionsprogrammet
Akademiska kurser över hela landet. Ett meriteringssystem som kan påverka både arbetsuppgifter och lön. Skolverkets förslag till ett professionsprogram för lärare och förskollärare är färdigt.
Lärarnas uppmaning till nya Skolverket: ”Fråga oss”
Regeringen vill bygga om Skolverket och ge lärare bättre stöd och individualiserad professionsutbildning. Så här säger lärarna själva om sina behov.
Kritiken: Skolverkets förslag ger arbetsgivaren makten
Läraren Rickard Öhman anser att Skolverkets förslag på professionsutveckling för lärare lämnar makten åt alla andra än lärarna själva.
Konferens för dig som undervisar i spanska!
Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i spanska! Ta del av didaktisk forskning, se ämnesfördjupande föreläsningar och få praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Konferensen vänder sig främst till lärare från åk 6 till gymnasiet, men kan även passa för vuxenutbildningen. Delta på plats i Stockholm 17–18 oktober eller via webbkonferensen 24 oktober–15 november.
Forskaren: Så planerar du undervisningen i fritidshemmet
De senaste årens betoning på lärande och mätbara resultat i fritidshemmet har gjort undervisningen alltför lik skolans, anser forskaren Alma Memišević. Här ger hon några förslag på hur lärare i fritidshem kan undervisa på ett friare sätt – utan att detaljstyra.
Vita fläckar om sex och samlevnad i läroböcker
Intersexualitet och asexualitet är exempel på områden som saknas i avsnitten om sexualundervisning i biologiböcker för högstadiet. Det visar Hannele Junkalas doktorsavhandling, som nu har valts till Lärarpanelens favorit.
Vanligt med sexuella trakasserier mellan elever i mellanstadiet
Nära hälften av eleverna i årskurs 4 har någon gång utsatts för sexuella trakasserier under skolåret. Det visar Andrea Valiks avhandling.
Tradition och fakta präglar undervisning i NO
Det finns en stark akademisk tradition när det handlar om hur lärare i naturvetenskapsämnena ska vara och hur undervisningen ska gå till. Det visar Lina Varg som forskat om undervisningen i NO på mellanstadiet.
Teknik – bred förståelse och intresse sammankopplat
De flickor som har en bred bild av teknik har ungefär lika stor önskan att jobba med teknik som pojkar. Det visar Johan Svenningssons avhandling om hur elever ser på teknikämnet.
Konferens för dig som undervisar i teknik
Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i teknik på högstadiet och gymnasiet. Ta del av didaktisk forskning, ämnesfördjupande föreläsningar och få praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Delta på plats i Stockholm 7–8 november eller via webbkonferensen, 14 november–6 december.