Hoppa till sidinnehåll
Ledarskap

”Vi behöver våra känslor för att fatta bra beslut”

Publicerad:2012-12-07
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Beslutsfattande är centralt i allt ledarskap. Men hur går det egentligen till när vi fattar beslut? Om det talade Mats Ericson när han föreläste under Skolportens arrangemang Skolans Ledarkonvent.

Mats Ericson
Mats Ericson talade under Skolans ledarkonvent.

Under seminariet, som hade rubriken ”Ledaren som beslutsfattare”, talade Mats Ericson om att vi gärna använder genvägar eller tumregler när vi ska fatta beslut, för att det är effektivt.

Men ibland går det snett, sade han och räknade upp ett flertal viktiga faktorer för felaktiga beslut, bland annat:

  • Selektivt informationssökande: Vi tenderar att samla fakta som stöder vissa slutsatser, och bortser samtidigt från andra fakta.
  • För tidigt avslutande av sökandet efter information: Vi tenderar att acceptera det första alternativet.
  • Önsketänkande: Vi ser positivt på saker och ting, och det kan störa vårt omdöme.
  • Funktionsfixering: Vi förmår inte att se ett föremål på andra sätt än vi brukar.
  • Människor vi tycker om vill vi gärna lita på.

Under föreläsningen fick publiken en gång i kvarten ställa sig upp och skaka på benen under en minut, för att sätta fart på hjärnan.

Viktigt med känslor i beslutsfattande

Kroppen kan faktiskt påverka hjärnan, påpekade Mats Ericson, som menade att vi behöver våra känslor för att fatta bra beslut. Att hjärtat bankar hjälper oss att förstå att vi är rädda, och det väcker vårt så kallade smärtminne.

Känslomässigt kontra rationellt tänkande brukar vara minerad mark, sade han, men refererade till forskning som visar att känslorna kan varna oss om det är något som ”känns konstigt”. Man ska inte underskatta sin magkänsla:

– Magkänslan gör att vi förstår situationen, och det hjälper oss att fatta bra och rationella beslut.

Mats Ericson har en lång erfarenhet av olika organisationer. Han är i dag professor i industriell arbetsvetenskap vid KTH, och har bland annat varit rektor på Gymnastik- och idrottshögskolan respektive Försvarshögskolan, och generaldirektör vid myndigheten för Sveriges nätuniversitet.

En bra organisation är en lärande organisation, menade Mats Ericson och präntade in orden ”uppföljning, uppföljning, uppföljning” i åhörarna:

– Följ upp beslut som ni har fattat. Det är en oerhört viktig fråga, men den är jobbig, och därför kommer den inte alltid till stånd.

Text och foto: Moa Duvarci Engman

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev