Våldsförebyggande arbete i fritidshemmet
Hallå där, Maria Hulth, expert på jämställdhet och normmedvetenhet, genusvetare och etnolog. Du kommer att föreläsa på Skolportens konferens Fritidshemmet den 4 februari 2025.
Vad ska din föreläsning handla om?
– Min föreläsning kommer att handla om maskulinitetsnormer och hur vi kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar. Fritidshemmet är en viktig arena för att jobba med de här frågorna.
– När man pratar om maskulinitetsnormer finns det ibland en missuppfattning kring att det handlar om att lägga skulden på pojkarna, men det handlar inte om att skuldbelägga. Jag kommer i stället att prata om att vi ska förvänta oss det bästa av alla barn, oavsett kön. Inga pojkar som växer upp idag har någon skuld i vad någon annan man gjort tidigare.
Du använder begreppet ”giftig maskulinitet” – vad innebär det?
– Det handlar om de delar av maskuliniteten som är negativa för både män och kvinnor. Som pojke måste du förhålla dig till de här normerna och exempelvis kunna klara av tuffare jargonger och våld. Pojkar har inte samma utrymme att visa sig sårbara och förväntas även ta avstånd från det som anses feminint. Det är alltså inte männen som är ”giftiga”, utan det handlar om de normer som alla män och pojkar behöver förhålla sig till, som i vissa fall leder till våld.
Vad vill du att deltagarna får med sig från din föreläsning?
– Jag vill att deltagarna ska känna sig peppade! De kommer förhoppningsvis att inse att de med små medel kan ge barnen möjlighet att få vara sig själva, och inte begränsas av normer. Jag vill att de ska våga titta på sig själva och sin egen roll, men det är inte meningen att någon ska känna sig påhoppad! I stället hoppas jag att lärarna i fritidshemmet känner att de har en viktig roll i att förändra och vara med att bryta den våldsspiral som tyvärr finns på många skolor idag.
Du kan lyssna till Maria Hulth på Skolportens konferens Fritidshemmet den 4 februari 2025.
Konferensen berör bland annat:
- Hur kan vi skapa tillgängliga lärmiljöer i fritidshemmet?
- Hur kan vi arbeta förebyggande mot våld, kränkningar och trakasserier i fritidshemmet?
- Fritidspedagogisk undervisning – fokus på naturvetenskap och teknik.
- Fritidshemmens vikt för elevernas läsutveckling!
Konferenser
Läs merSkolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.
Temaföreläsningar
Läs merMatematikångest
Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer och boka din plats härDigitala kurser
Läs merFrämja närvaro i förskolan
NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och ta del av materialet här