Hoppa till sidinnehåll
Skolporten

Uppdrag: Att göra skillnad

Publicerad:2020-04-06
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Skolporten startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Nu fyller Skolporten 20 år!

Per Reinolf. Foto: Moa Duvarci Engman

I APRIL ÅR 2000 grundade Per Reinolf företaget Skolporten med en stark drivkraft: Han ville göra skillnad för de ungas lärande. Tanken var att på ett enkelt sätt ge de som arbetade med eleverna – lärarna – möjlighet att hålla sig uppdaterade med de senaste och mest relevanta skolnyheterna. Verksamheten bestod då främst av omvärldsbevakning via Skolportens webb, samt ett nyhetsbrev till rektorer som skickades ut via fax.

I dag är nyhetsbreven digitala och når över 130 000 anställda inom den svenska skolan.

– Det är lite skillnad mot det ursprungliga nyhetsbrevet, som faxades ut en gång i veckan på fredagarna, säger Birgitta Hartzell, som arbetat länge inom Skolportens konferensverksamhet och tog över som vd efter Per Reinolfs bortgång hösten 2018.

Det är ett decennium sedan det skrevs in i skollagen att utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Men redan år 2006 började Skolporten med att systematiskt lyfta fram och tillgängliggöra relevant forskning för skolan och förskolan. Drygt 110 forskare som disputerat inom utbildningsvetenskap intervjuas årligen av Skolportens redaktion, och deras avhandlingar publiceras löpande på Skolporten.se.

Därtill har Skolporten en panel bestående av verksamma inom skolan som till varje nummer av magasinet utser en av avhandlingarna till ”Skolportens favorit” utifrån ett antal kriterier.

DET ÄR MÅNGA som har och har haft åsikter om Skolportens roll i Skolsverige. Bland annat beskrev Lärarnas tidning Skolporten som en ”makthavare i utbildningssektorn” för ett par år sedan.

Men Ebba Reinolf, dotter till Per Reinolf, styrelseordförande och en av ägarna, understryker att företaget är helt politiskt, fackligt och religiöst obundet:

– Vi driver ingen egen linje förutom att alltid ställa frågan om vad som gynnar eleverna, och hur vi kan hjälpa lärare och andra i det arbetet. Det var det som var Pers drivkraft och vi jobbar vidare med samma vision, samma hjärta och i samma utvecklingsanda.

NÄR PER REINOLF talade om Skolporten var det ofta vissa ord och fraser som återkom, och särskilt gärna talade han om att Skolporten skulle ”hjälpa de unga att erövra världen”.

Om Skolportens framtid säger både Birgitta Hartzell och Ebba Reinolf att de ska förvalta arvet efter Per, men också lyfta blicken och gå framåt.

– Skolporten är och ska vara en plats där man kan finna trovärdig information och kunna följa skolforskningen på ett enkelt sätt. Så mycket som har med skolan att göra är politiskt ideologiserat och uppdelat utifrån det. Men Skolporten har inte valt och ska inte välja sida, utan ska återspegla hela skolverkligheten, säger Birgitta Hartzell.

Fakta/Skolporten 

  • Företaget har drygt 10 anställda. Kärnan är fortbildning riktad till verksamma i skolan, nyhets- och forskningsbevakning via Skolporten.se, kostnadsfria nyhetsbrev om skolan och förskolan samt Skolportens forskningsmagasin.
  • Nyhetsbreven når över 130 000 prenumeranter, hemsidan har cirka 45 000 unika besök i veckan och drygt 5 000 personer i snitt om året deltar i någon av Skolportens fortbildningar.

Av Moa Duvarci Engman


Läs mer om SKOLPORTEN 20 ÅR!


SKOLPORTENS HISTORIA

2000 Skolporten AB grundas. Fokus på omvärldsbevakning och sammanfattande nyhetsbrev.

2003 Forskning om skolan och förskolan inkluderas i omvärldsbevakningen.

2006 Börjar att systematiskt bevaka doktorsavhandlingar och intervjua forskarna.

2007 Arrangerar den första forskarkonferensen.

2008 Skolporten tilldelas Kunskapspriset, ett pris instiftat av Nationalencyklopedin. Skolportens magasin (dåvarande Magasin 360) börjar att ges ut. Skolportens lärarpanel kommer till i sin nuvarande form.

2011 Dotterbolaget Ifous, ett icke vinstutdelande forskningsinstitut, grundas.

2012 Arete Meritering, som arbetar med att stärka särskilt yrkesskickliga lärare, grundas.

2016 Skolportens magasin går nu att läsa digitalt via appen Skolporten.

2017 Skolporten har över 6 000 deltagare på årets konferenser.

2018 Skolportens grundare och vd Per Reinolf går bort. Skolportens magasin nomineras till Publishingpriset, kategori tidskrift/magasin.

2019 Skolportens magasin nomineras till Publishingpriset för andra året i rad.

2020 Första webbkonferensen lanseras: Fortbildning i biologi 1-10 oktober 


Artikeln är publicerad i Skolporten nr 2/2020 – ute 6 april!

Tema: SKOLBIBLIOTEK. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Intervju: Läsforskaren Ulrika Wolff om varför tidiga insatser vid läs- och skrivsvårigheter är avgörande. Hennes forskning om små barns läsning har fått stort genomslag.

För att uppmärksamma att Skolporten fyller 20 år erbjuder vi fri läsning av Skolporten nr 2/2020 samt bilagan Pedagogisk forskning!

Läs direkt på din dator här eller läs i appen Skolporten! Ladda ner den i App Store eller Google Play

Läs mer om Skolportens magasin här!

Inte redan prenumerant? Missa inte prova på-priset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj 2025

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev