Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Unga på nätet behöver vuxna som bryr sig

Publicerad:2014-09-25
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Att vuxna är närvarande och skapar en god dialog med barn och unga om internet är det viktigaste när det gäller att skydda barn från att råka illa ut på nätet.
Det menar Jonas Jonsson, fritidsledare och journalist, som talade på Bokmässan 2014 under torsdagen.

 

Jonas_Jonsson
Jonas Jonsson, fritidsledare och journalist, föreläste på Bokmässan 2014.

”Vad gör unga på nätet” var rubriken på Jonas Jonssons föreläsning under Bokmässan i Göteborg, som startade idag. Men frågan är kanske snarare: Vad gör unga inte på nätet? Där finns deras vänner, där tittar de på film, chattar, och skickar bilder genom appen Instagram. Många barn och unga är idag ständigt uppkopplade.

Desto viktigare att vi vuxna är närvarande, menar Jonas Jonsson och tog exempel som Instagram-upploppet, och Alexandramannen som dömdes till tio års fängelse och livstids utvisning för att bland annat ha utnyttjat barn som han tagit kontakt med på nätet.

– När det gällde Alexandramannen fanns det en sak gemensamt för de hundra tjejerna som drabbades. När de tidigare hade vänt sig till vuxna med frågor om nätet hade vuxna reagerat med ord som ”Du får inte vara ute på den där sidan, det vet du, och fortsätter du tar jag datorn”.

Nätet är en närvarofråga, menar Jonas Jonsson:

– Jag menar inte att vi ska vara på nätet hela tiden, men unga har ett sug efter vuxna som bryr sig, och vi vuxna måste finnas där och skapa en dialog med dem.

Moa Duvarci Engman

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev