Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Skolan måste informera elever om skärmtidens effekter

Publicerad:9 december
Nina Fahlén
Skribent:Nina Fahlén

Hallå där, Lisa Torell, professor i utvecklingspsykologi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Du ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan 11–12 mars 2025.

Lisa Thorell

Vad ska din föreläsning handla om?

– Den kommer att handla om hur barns och ungdomars användning av skärmar och digitala medier kan påverka deras utveckling.

– Forskning har visat att sociala medier används oerhört mycket av barn och ungdomar, och det kryper ner i åldrarna. Vi har tyvärr sett att det här för med sig många negativa konsekvenser vad gäller elevernas uppmärksamhet, psykiska hälsa och inlärning.

Varför är det viktigt för elevhälsans personal att ha kunskap om detta?

– Folkhälsomyndigheten har kommit ut med nya rekommendationer gällande barn och ungdomars skärmtid, och skolans personal behöver ta del av och diskutera de här råden. Skolan spelar en viktig roll i arbetet med att informera barn och ungdomar om hur de påverkas av skärmanvändande. Vuxna i skolan behöver hjälpa eleverna att få till en balanserad användning av digitala medier, både på fritiden och i skolan.

Vad vill du att deltagarna får med sig?

– Jag vill att de blir medvetna om att forskning visar att det finns ganska många negativa effekter av digitaliseringen. Lärare och skolledare behöver reflektera kring det innan de automatiskt tar in digitala verktyg i klassrummen.

– Jag är inte teknikfientlig, men vi saknar bra forskning där man har använt en kontrollgrupp. Vi behöver jämföra digitala och icke-digitala verktyg för att kunna avgöra om de digitala verktygen har ett pedagogiskt mervärde. Innan vi introducerar alltför mycket skärmtid i skolan behöver vi också veta vad digitaliseringen kan få för konsekvenser, och använda en försiktighetsprincip.

Du kan lyssna till Lisa Thorell på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan 11–12 mars 2025.

Konferensen berör bland annat:

  • CF Core Sets – från diagnos till funktionsförmåga.
  • Specialpedagogens roll i framtidens elevhälsa.
  • Aktuell forskning om psykisk hälsa i en digital värld, vilka är extra sårbara och varför?
  • AI som kompensatoriskt stöd – hur kan den nya tekniken stötta lärandet och hur använder eleverna själva generativ AI?
  • ”Uthållighetsraset” och vikten av mängdträning utifrån ett kognitionsvetenskapligt perspektiv.
  • Formativ och specialpedagogisk kartläggning av elevers läsfärdigheter med LegiLexi.
  • Dyskalkyli – definition av diagnosen och förslag på åtgärder.
  • Om självmord bland unga och psykiatriska diagnoser i vår tid – varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Konferenser

Läs mer

Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer

Skolportens teman består av en till två inspelade föreläsningar samt diskussionsmaterial. Här fördjupar du dig inom en specifik fråga som rör din yrkesroll. Föreläsningarna är cirka 60 minuter långa och går att se när det passar dig under fem veckor. Licensen är individuell, kontakta oss för gruppbokning.

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Malin Gren Landell

Främja närvaro i förskolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!

Läs mer och ta del av materialet här
Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj 2025

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev