Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Publicerad:2021-06-15
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller


Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare.

Hallå där, Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare. Du ska tala på Skolportens konferens Sfi i fokus.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Det här blir en föreläsning där vi kommer att titta närmare på digital kompetens för sfi-elever. När jag är ute och föreläser märker jag att lärare oftast vill veta vilken appar man ska använda. Jag kommer istället att fokusera på hur man lär ut och lära sig att navigera i den digitala världen.

– Våra elever läser sfi för att de ska klara av att vara funktionellt vuxen i vårt samhälle. Jag anser att digital kompetens innebär att vara digitalt funktionell i vardagslivet, skolan, arbetslivet och kanske vid fortsatta studier. Man behöver kunna hantera digitala texter, kunna skicka och dela. Man behöver också kunna söka och hantera och ta till sig digital information.

– Jag kommer i min föreläsning att visa goda exempel på digital kompetens och hur man kan utveckla sfi-elevens digitala litteracitet. Jag kommer också att tala om vad som gör dig till en digitalt kompetent sfi-lärare.

Hur ser utmaningen ut när det kommer till att utveckla sfi-elevers digitala litteracitet?

– Utmaningen är mindre idag än den var tidigare. Vi vet att väldigt många sfi-elever har en smartphone. Att utveckla den digitala litteraciteten i sig är inte längre någon särskild utmaning då alla idag besitter en viss grad av litteracitet. Däremot är det inte alla sfi-elever som kan hantera en dator. Vi behöver alltså inte bara titta på den digitala färdigheten utan också på digitala enheter, hur skiljer sig en dator från en smartphone och så vidare.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Min förhoppning är att lärarna skickar över bollen till sin rektor för att organisatoriska förutsättningar skapas så att lärare får den kompetens de behöver för att kunna ge sina elever digitala kompetens. Det som ligger mig varmast om hjärtat är att skolan hittar ett sätt för hur man ska göra det här.

Av John Miller

Du kan lyssna till Annsofie Engborg på Skolportens konferens Sfi i fokus den 5-6 oktober 2021!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • KLIVA-utredningen – för stärkt kvalitet och likvärdighet inom sfi.
  • Språkundervisning på arbetsplatsen – samarbete mellan sfi och yrkesutbildningar.
  • Så kan vi utveckla vår egen och elevernas digitala kompetens.
  • Hur kan språkappar bidra till sfi-undervisningen?
  • Svenskan och somaliskan – fler likheter än du kanske tror.
  • Läs- och skrivundervisning på spår 1 – aktuell forskning och praktiska verktyg
  • Bedömning på sfi – vilka funktioner fyller den?
  • Språkstödjare i sfi-undervisningen – vilka effekter får det?
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev