Så kan vi bli bättre på att stötta flickor med adhd och autism
Hallå där, Lotta Borg Skoglund, överläkare och docent i psykiatri. Du kommer att tala på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet 11-12 april 2024.
Vad ska din föreläsning handla om?
– Jag ska tala om både biologiska och sociala orsaker varför flickor och kvinnor kan uppleva andra symptom eller uppfattas annorlunda än pojkar och män med samma diagnoser. Jag ska också tala om hur man som vuxen i skolans värld faktiskt ändå kan upptäcka och stötta flickor. Idag pratar vi mycket om att flickor flyger under radarn, att vi inte ser och förstår deras symptom på adhd och autism. Med mer kunskap så är det inte alls omöjligt att hitta de här flickorna.
Hur ser de främsta specifika symptomen ut för adhd och autism hos flickor och kvinnor?
– Om vi börjar med adhd så är hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet grundsymptomen som vi letar efter när vi diagnostiserar adhd. Hyperaktivitet och impulsivitet är symptom som oftare märkts på utsidan och på gruppnivå är vanligare hos pojkar. Fler flickor och kvinnor diagnostiseras med add som är en variant av adhd där inte hyperaktivitet och impulsivitet är lika utmärkande. Konsekvenserna av ouppmärksamheten är inte lika synligt för omgivningen även om vi vet att det ofta är det mest funktionsnedsättande över tid. Så många flickor och kvinnor har delvis en annan form, men det är också så att vi saknar förståelse för den hyperaktivitet och impulsivitet som kan finns hos flickor och kvinnor där det kanske mer handlar om att man exempelvis är verbalt hyperaktiv eller känslomässigt impulsiv snarare än att man inte kan sitta still.
– När det kommer till flickors och kvinnors autism så är det också generella symptom vi letar efter när vi diagnostiserar. Specialintressen till exempel, som kan uppfattas som sociala om det handlar om att ha flest vänner på Instagram, att samla på smink eller att ha ett stort intresse för djur och kopplas då inte samman till autism på samma sätt som pojkar som kanske samlar på bilar i olika färgkategorier. Autism handlar om att man kan behöva lära sig grundläggande sociala beteenden och koder och på gruppnivå tenderar flickor att tidigare förstå att här gäller det bete sig och härma andra för att inte sticka ut, vilket också gör att deras symptom på autism blir svårare att uppfattas av omgivningen.
Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?
– Min förhoppning är att konferensdeltagarna börjar reflektera kring sin egen syn på vilken roll kön kan spela när vi tänker adhd och autism i skolan. Jag vill också att de tar med sig tips och råd om hur de bättre kan se och stötta flickor med diagnoser.
Du kan lyssna till Lotta Borg Skoglund på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet 11–12 april 2024.
Konferensen berör bland annat:
- Framtidens digitala skola – hur påverkas elevernas lärande och lärarens roll?
- Extra anpassningar – vem ansvar är det egentligen?
- Hur ser och stöttar vi flickor med adhd och autism?
- Kollenmodellen – implementera ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.
- Specialpedagogiskt stöd under APL – hur kan och bör det fungera?
- Matematikångest – orsaker och framgångsrikt bemötande.
- Ungdomar i våldets skugga – hur bryter vi negativa mönster?
Konferenser
Läs merSkolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.
Temaföreläsningar
Läs merSkolportens teman består av en till två inspelade föreläsningar samt diskussionsmaterial. Här fördjupar du dig inom en specifik fråga som rör din yrkesroll. Föreläsningarna är cirka 60 minuter långa och går att se när det passar dig under fem veckor. Licensen är individuell, kontakta oss för gruppbokning.
Digitala kurser
Läs merFrämja närvaro i förskolan
NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och ta del av materialet här