Risker och möjligheter med digitaliseringen av skolan
Hallå där, Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan 7-8 maj 2024.
Vad ska din föreläsning handla om?
– Min föreläsning handlar om digitalt lärande och hur det påverkar eleverna och lärarrollen. Jag kommer att tala om risker och nackdelar med dagens digitalisering av skolan, men också om möjligheterna med framtidens digitala undervisning.
– Jag anser att vi måste titta väldigt specifikt på hur datorer används, vad som är innehållet och formen för deras användande. Att helt ersätta läroböcker med datorer och att till exempel enbart söka information på nätet i stället för i böcker leder till ökad distraktion. Och de som drabbas mest av distraktion är barn med koncentrationssvårigheter. Dessa barn behöver tydlig struktur och färre distraktioner.
– Man kan tänka sig att det längre fram utvecklas specifika program för exempelvis lästräning. De kan man ju ha nytta av i undervisningen om de används för ett specifikt syfte och under kontrollerade former. Det är ju inte så att skärmar är farliga i sig utan det är ett ogenomtänkt användande som kan vara dåligt.
Hur påverkar digitala läromedel undervisningen och inlärningsprocessen?
– Jag skulle vilja se data som visar att digitala läromedel är bättre att basera undervisningen på än den traditionella läroboken. Tills det att vi har sett det så måste vi anta att digitala läromedel är sämre. Man måste genomföra forskning som visar att de inte skadar inlärningen innan man inför dem, menar jag.
Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?
– Medvetenhet om riskerna med en ogenomtänkt digitalisering av undervisningen. Men också tankar om vad som kan hända i framtiden. Det finns positiva utvecklingsmöjligheter och det är inte så att vi ska backa tillbaka till 50-talet.
Du kan lyssna till Torkel Klingberg påSkolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan 7-8 maj 2024.
Konferensen berör bland annat:
- Neurodiversitet och vikten av våra olika funktionssätt.
- AI och framtidens digitala skola – hur påverkas elevernas lärande och lärarens roll?
- Kollenmodellen – så implementeras ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.
- Skolvardagen för flickor med autism och/eller adhd och hur vi bäst kan stötta.
- Ny forskning om hur utbildade skolhundar kan få elever med hög frånvaro tillbaka till skolan.
- Så anpassar vi skolmiljön till för tidigt födda barn.
- En språkstödjande undervisning för elever med språkstörning/DLD – hur hjälper vi lärarna?
- Konkreta metoder för identifiering och stödinsatser för elever med inlärningssvårigheter i matematik.
Konferenser
Läs merElevhälsa
Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som arbetar inom elevhälsan! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg om bland annat förändringar i uppdraget, ungdomars oro inför framtiden och ett djuplodande integrationsarbete. Välj att delta i Stockholm, 13–14 november eller digitalt, 21 november–12 december.
Läs mer och boka din plats härTemaföreläsningar
Läs merMatematikångest
Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer och boka din plats härDigitala kurser
Läs merFrämja närvaro i förskolan
NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och ta del av materialet här