Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Nytta och fallgropar med statistik

Publicerad:2023-04-14
John Miller
Skribent:John Miller

Tom Britton. Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet
Tom Britton. Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet

Hallå där, Tom Britton, professor i matematisk statistik. Du kommer att tala på Skolportens konferens Matematik för högstadiet och gymnasiet 13 – 24 september 2023.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Jag kommer att tala om statistik och hur man kan dra viktiga slutsatser med hjälp av statistik. Jag ska också ta upp olika fallgropar som finns när man använder sig av statistik, både att man själv begår ett misstag eller att andra begår misstag.

Författaren Mark Twain lär ha sagt den bevingade frasen ”Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik”. Vad menade han?

– Jag tror att han menade att man kan vrida och vända på statistik och missanvända den och få fram många olika budskap. Har man en egen agenda så kan man bland all data leta rätt på några datapunkter som talar i ens egen favör och så redovisar man bara dessa. Ett exempel är hur klimatförnekare för några år sedan pekade på en kort tidsperiod med fallande temperatur, i en i övrigt lång tydlig trend av ökande temperaturer, som de använde sig av för att hävda att någon global uppvärmning inte fanns.

Vilka fällor är lätta att ramla i när man tar del av statistik via tidningar och nyhetssändningar?

– En sak som är svår för de flesta av oss som tar del av medierapportering handlar om riskbedömningar. Om det finns något som innebär en jätteliten risk, då är det inte hela världen om den risken dubbleras eftersom den fortfarande är försvinnande liten. Men om det finns en annan risk som är ganska hög och om den ökar med 10 procent då är det betydligt värre, fast man uppfattar det inte så.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna får med sig ett lite mer kritiskt tänkande när det kommer till statistik, att de har ögon och öron med sig när de tar del av statistik som låter konstig, att de vågar ifrågasätta och tänka ”Är det här rimligt?”, speciellt om man misstänker att budbäraren har en egen agenda. Förutom ett mer kritiskt synsätt hoppas jag förstås också att de tydligare kommer att kunna se nyttan och möjligheterna som finns med statistik.

Av John Miller

Du kan lyssna till Tom Britton på Skolportens konferens Matematik för högstadiet och gymnasiet 13–14 september 2023!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Att tolka statistik – möjligheter och svårigheter.
  • Ökat lärande med täta avstämningar av elevernas kunskaper.
  • Sammantagen bedömning och ämnesbetyg – så påverkas matematikämnet.
  • Matematikångest – orsaker och framgångsrikt bemötande.
  • Matematisk dialog för aktiva elever – aktuell forskning och verktyg för klassrummet.
  • Responsiv matematikundervisning – så bemöter du elevernas svar.
  • Workshop om bedömning av nationella prov. (Endast fysisk konferens. Ingår ej i webbkonferensen)
Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj 2025

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev