Utökad undervisning med en timme per dag. Ökade resurser till Skolinspektionen för granskning av skolor. Det är punkter som föreslås kring skolan i den budget som antogs av Sveriges riksdag på eftermiddagen den 24 november.
Regeringen gav kommunerna 100 miljoner extra till lovskolor i vårändringsbudgeten. Men vad gäller om du får frågan att arbeta på lovskolan? Läraren reder ut reglerna med hjälp av Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.
Covid-19-pandemin har slagit hårt mot Sverige. Många studenter har haft distansutbildning, många har blivit av med jobbet och långtidsarbetslösheten har stigit. Regeringen föreslår därför stora satsningar inom utbildningsområdet i vårändringsbudgeten för 2021, bland annat på sommarkurser.
Regeringen vill kompensera för de stängda skolorna som tvingat elever till distansundervisning under pandemin. Nya miljoner skjuts till för att kunskapstappet ska tas igen. Samtidigt ska kommunerna tillföras 180 miljoner kronor för att skapa fler sommarjobb för unga.
Skolan får ytterligare 350 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för att hantera pandemin. Totalt otillräckligt – tio miljarder hade varit mer rimligt, anser Lärarnas Riksförbund.
Regeringen har presenterat vårändringsbudgeten. Att stödet till vuxenutbildningen utökas med 1,15 miljarder är positivt anser Lärarförbundet – men inget i budgeten säkrar likvärdigheten i svensk skola eller ger lärarna tillräckliga förutsättningar för att göra ett bra jobb.
350 miljoner extra räcker inte – det behövs miljardbelopp för att hantera kunskapsbortfallet i skolan under pandemin, anser både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund.
Regeringen och samarbetspartierna vill få fler nyanlända i jobb. I vårbudgeten satsar man 779 miljoner kronor på så kallade kombinationsutbildningar, yrkesutbildningar som varvas med SFI-studier