Tre studie- och yrkesvägledare ger sin syn på hur det professionsöverskridande arbetet fungerar på deras skolor – och berättar vad de önskar sig mest av det nya syv-året 2025.
Kan ”career slowdown” bli mer än ett tillfälligt trendbegrepp? Elin Fellers hoppas på en hållbar framtid för ”grön vägledning”, skriver Elin Fellers i en krönika.
I Forshaga har studie- och yrkesvägledning blivit inte bara skolans utan hela kommunens ansvar – mycket tack vare Malin Andersson, som tilldelats Vägledarpriset för sin gärning.
Den internationella dimensionen är undanskynd men viktig i studie- och yrkesvägledning. Mobiliteten mellan länder lockar, och det gäller att navigera rätt.
Gymnasievalet är elevens första stora svåra livsbeslut. Genom att ställa upp det som en komplex ekvation visar syv:en Ida Lindell vägen till ett större, stabilare beslutsunderlag.
Det går snabbare för gymnasieungdomar att göra övergången till högskolestudier om den främsta motivationen till att studera är att det är roligt. Ungdomarna vet också i stor utsträckning vilka lärosäten och utbildningar de ska söka redan i gymnasiet. Det visar en ny myndighetsgemensam rapport.
”Vi har elever som praoar som hälsoskyddsinspektör! Ett yrke många elever inte ens visste existerar”, säger Per Lundgren, syv och kommunal verksamhetsutvecklare i Falkenberg.