Trevlig attityd, rena bord och röda stolar. Det var några av önskemålen från eleverna när politiker besökte Gunnesboskolan som en del av en skolmatsturné.
Offentliga verksamheter måste ställa krav på att de livsmedel de upphandlar är producerade enligt samma regelverk som gäller för det svenska lantbruket. Det skriver Tobias Baudin och Lisa Bengtsson, fackförbundet Kommunal.
Specialkost i förskolan är vanligt. Ofta handlar det om laktosfri kost – trots att laktosintolerans i princip inte förekommer innan skolåldern. Låt de gemensamma resurserna bidra till bättre matkvalitet för alla, istället för att krångla med maten i onödan, skriver Andrea Mikkelsen, barndietist och forskare.
På Spyken i Lund är framtidens skolmat redan här. Eleverna får välja mellan fyra rätter, som lagas av kockar på plats. Varje dag förvandlas 40 kilo mjöl till nybakat bröd. Det enda som eleverna är riktig missnöjda med är köerna.
En köttfri dag är nu standard i majoriteten av länets kommuner och vissa planerar för fler. Stockholms stad går emot trenden och flera skolor har själva rensat kött från menyn. På Globala gymnasiet på Södermalm är alla dagar köttfria.
Skolorna i Älvsbyns kommun jobbar på att få eleverna att verkligen tänka sig för innan de lastar på tallrikarna. De som lyckats allra bäst är eleverna i Vistträsk.
Anställd i förskolan? Då kan maten du äter med barnen kosta upp till 22 kronor per dag. Men allt fler förskolor skrotar betalkravet helt. Det visar en kartläggning som KA gjort.
Billingskolans restaurang i Skövde har Sveriges mest nöjda matgäster. Det är skoleleverna själva som röstat – och kocken Emmelie Svensson fick ta emot priset som delades ut på galan White guide junior
I Strängnäs har kommunen i sociala medier uppmanat invånarna att lämna sitt överflöd av frukt till de kommunala köken. Förra året fick de in ett halvt ton äpplen som blev mos till skolmaten.
Vad sägs som en fisksoppa med fänkål, vinkokta blåmusslor och lite nybakat bröd till? Lyxig middag för vissa, typisk skolmat för eleverna på Brunnsboskolan.
Mer grönsaker, mindre socker och mer lek – eller i alla fall pedagogisk verksamhet – kring maten, det är Livsmedelsverkets nya råd till förskolekockar.