Tre av fyra gymnasieskolor i Eskilstuna erbjuder sina elever matkort. En lösning som alla rektorer tycker fungerar bra trots att många elever kan välja snabbmat.
Tre av fyra privata gymnasieskolor i Eskilstuna använder sig av matkort där eleverna själva kan äta sin lunch på olika restauranger. Och på Livsmedelsverket är man kritiska till att eleverna har möjligheten att äta snabbmat.
Södertäljes skolor hör till de mest aktiva i länet som jobbar målmedvetet för en mer hållbar skolmat. Bland annat har de mycket ekologisk mat och bra koll på matsvinnet.
Lågstadieeleverna på Viksbergskolan är testpiloter för hönskött som skulle blivit minkmat. Den ekologiska hönsburgaren får högt betyg i skolmatsalen som är testbädd för hållbara livsmedel. "Vi använder våra offentliga måltider för att utveckla hållbar mat", säger Sara Jervfors kostchef på Södertälje kommun.
Södertälje och Huddinge ligger i framkant med klimatsmart mat enligt Skolmat Sverige. Nu har forskare på KI utvecklat en koldioxidsnål skolmatsmeny. "Vi har nästan halverat koldioxidutsläppen utan att ta bort livsmedel bara genom att ändra maträtternas proportioner", säger Emma Patterson, forskare på Karolinska institutet.
På gymnasieskolan strax utanför Stockholm serveras eleverna grönsaker odlade på markerna precis utanför fönstret – och äter grisar och lamm de klappat bara veckor tidigare. "Vi visar eleverna att vi menar allvar med hållbarheten", säger rektorn Stefan Ruocco.
Friskolorna omfattas inte av de skärpta kriteriekraven för offentlig upphandling som nu äntligen kommit på plats för kommunernas förskolor, skolor och vårdinrättningar, skriver kycklingbonden Jenny Andersson, ordförande i Branschorganisationen Svensk Fågel.
På Vackstanäsgymnasiet utanför Södertälje står hållbarhet på menyn. Grönsakerna är inte närodlade utan härodlade. Skolans elever äter sina egna grisar och får.
Nöt, gris och lamm. Det är kött du inte kommer att serveras på Anna Withlocks gymnasium. I stället kommer eleverna in till en lunchbuffé fylld med vegetariska alternativ.
Stockholms största gymnasium, Anna Whitlocks gymnasium, serverar inget rött kött till sina elever. "Vi vill lyfta och främja det gröna köket. Det är mest hållbart och framtidens kök utan tvivel", säger restaurangchefen Michaela Tengblad.