Rektorn på Vinsta grundskola vill att elever ska ha färre lovdagar. Susanna Franzén tycker att loven är för många och för långa. Hon väntar sig starka reaktioner.
Vinsta grundskolas rektor Susanna Franzén föreslår kortare och färre lov för eleverna. Hon tror att det skulle kunna gynna skolarbetet och elevernas resultat.Idun och Simon går i lågstadiet och tycker inte att det här är en bra idé.
Det långa svenska sommarlovet infördes på 1800-talet för att eleverna skulle hjälpa sina familjer med skörden. Idag är det ytterst få elever som bärgar hö, skriver Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.
Till Läslovet vecka 44 med temat poesi bjuder vi in alla i skolåldern – från förskoleklass till gymnasiet – att läsa, skriva och tolka poesi. Temat presenteras digitalt på Läslovets Inspirationsdag måndag 26 augusti.
En majoritet av lärarna anser att stor elevfrånvaro leder till ökad arbetsbelastning. "En redan pressad arbetssituation förvärras ytterligare", säger Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog.
Föräldrar struntar i skolplikten och förlänger på eget bevåg sina barns sommarlov. Andra åker på vintersemester under skoltid då priserna är lägre. "Förutom att eleverna missar viktig undervisning leder frånvaron till merarbete för lärarna", säger Catharina Källgren, speciallärare på Blombackaskolan i Södertälje.
Äntligen skolstart! Det långa sommarlovet medför ofta en logistisk utmaning för föräldrarna, samtidigt som det inte heller för barnen är optimalt med ett så långt uppehåll från skolan. Så varför envisas vi med att ha kvar en ordning som uppstod i 1800-talets bondesamhälle, skriver Jenny Damberg, frilansskribent och populärvetenskaplig författare.
Ett kortare sommarlov är inte nödvändigtvis bättre för att minnas nya kunskaper. Effektivare inlärning under skoltid och ordentlig vila förordas istället av psykologiforskare.