Samarbete och kvalitetsfokus hjälper inte mot betygsinflation och bristande insyn – det skriver läraren Patrik Andersson i sin replik på Camilla Linds debattartikel. Hon vill se mer samarbete och minskat fokus på huvudmannaskapet.
Nyexade lärare har svårt att få jobb – trots lärarbristen. Ett sätt att spara pengar, enligt Sveriges Lärare. Nu vill Centerpartiet styra huvudmännens rekrytering med storleken på skolpengen.
Antalet skolhuvudmän som får kritik för brister i ägar- och ledningskretsen ökar i takt med att Skolinspektionen växlar upp tillsynsarbetet. Samtidigt kämpar 290 kommuner med att sköta tillsynen av förskolornas huvudmän.
När den statligt regelstyrda skolan avskaffades på 90-talet öppnade det upp för skojare. Det är dags för staten att återigen reglera vad en skola är, bland annat genom att införa ett maxtak på klasstorlekar, skriver Lotta Edholm (L), Johan Pehrson (L) och Fredrik Malm (L).
Socialdemokraterna borde erkänna sitt misstag – med både kommunaliseringen och kommersialiseringen av skolan. Men förhoppningarna att något sådant skulle ske är inte speciellt stora. Tyvärr. Det skriver Ola Mårtensson i en krönika.
Den senaste månaden har två allvarliga händelser inträffat i Södertälje som båda påverkat skolors krishantering. "Det är viktigt att vi som huvudman finns med och avlastar rektorer och lärare så de kan ägna sig åt eleverna", säger Jenny Stanser, grundskolechef i Södertälje kommun.
Statens mål bör styra och kommunerna som huvudmän själva ansvara för att vid behov förbättra sin skolverksamhet, skriver Gunnar Iselau, tidigare undervisningsråd.
Liberalerna hoppas lösa skolans problem genom att förstatliga den, men ett förstatligande hjälper inte om man samtidigt säljer ut skolan till vinstdrivna koncerner, skriver Jonas Attenius, Socialdemokraterna. m.fl.
Skolinspektionen har granskat hur 30 huvudmän och rektorer arbetar för att öka andelen behöriga lärare. Bland annat konstaterar Skolinspektionen att många flera av huvudmännen behöver utveckla sin kartläggning av rekryteringsbehoven.