Elevhälsoutredningens fokus på elevernas hälsa och rektorernas behov av fungerande lösningar kan uppfattas som ett hot mot fackliga särintressen, skriver två läkare i en replik.
Nu ska unga med postcovid få bättre stöd med sin skolgång, i ett projekt som finansieras av Allmänna arvsfonden. Det är första gången som ett sånt här stöd ges, med inriktning mot barn som är långtidssjuka i covid.
Hälsoläget för svenska barn är långt ifrån felfritt. Vi måste återinföra en modell där barns vårdbehov hanteras av kvalificerade medicinska experter i stället för rektorer, skriver Sophie Ekman Wretlind, skolöverläkare emerita och medicine hedersdoktor.
När räddningstjänsten besöker skolor i norra Dalarna för att prata om brandsäkerhet passar brandmännen även på att prata om psykisk ohälsa. En satsning som fler runt om i Sverige vill ta efter. "Fler dör i suicid än i trafiken eller bränder. Vi måste normalisera att prata om hur vi mår", säger brandmannen Jon Fredriksson.
Arbetsmiljöverket larmar om att våldet på låg- och mellanstadiet har ökat. Det handlar om 6-12-åringar som misshandlar både skolpersonal och klasskamrater. – Det är en liten grupp barn som står för det mest våldsamma beteendet. Men många skolor upplever nog att det här är ett av de största problemområdena man har, säger forskaren Björn Hofvander…
I det senaste avsnittet av Skolledarkvartens satsning Skolpolitik i Fokus gästas vi av Mathias Bengtsson, utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. (webb-tv)
I Sorsele kommun erbjuds elever att chatta med en kurator. Tanken med den digitala tjänsten är att snabbt hjälpa elever som mår psykiskt dåligt även efter skoltid.
Skolkorridoren ska vara en plats för lärande och trygghet, inte ett väntrum för vården, skriver debattörer från Sveriges Skolledare, Akademikerförbundet SSR och Psykologförbundet.
Elevernas svårigheter under APL kan motverkas med goda förberedelser. En lösning kan vara att skolans specialpedagog besöker arbetsplatsen. – Elevhälsoteamet är sällan involverat i APL så här finns det en jättestor utvecklingspotential, säger forskaren My Olofsson.
Till Skolakuten kommer elever som straffat ut sig från alla andra alternativ. Vissa är gängmedlemmar. Andra har svåra diagnoser. Läraren Iraj Shirkhani möter ofta barn som bär på obehandlade trauman - efter att ha sett eller utsatts för grovt våld.- De brukar falla ihop totalt när vi pratar i enrum.
Staffangymnasiet i Söderhamn har börjat med slumpvisa drogtester i två klasser på skolan. Det innebär att skolans sköterskor och kurator närsomhelst kan dyka upp i en klass och lotta fram elever som ska erbjudas ta drogtest.
Var fjärde tjej på gymnasiet röker ”vejp”, enligt en ny undersökning. – Jag vill lära mig coola tricks, som att blåsa ut en cirkel och sen andas in den igen, säger 18-åriga Ronja Nordberg. Nu oroas forskare över den stora ökningen bland svenska ungdomar.