Hösten 2020 blir en fransk historielärare mördad efter att ha lett en lektion i yttrandefrihet – ett terrordåd som försatte Frankrike i chock. Nu i november 2024, fyra år efter mordet på Samuel Paty, har en ny rättegång startat. Programledare: Linnéa Hjortstam. Med Erik de la Reguera, DN:s korrespondent i Paris. (webbradio)
Många unga är digitalt kunniga men saknar de kritiska verktyg som behövs för att analysera information. Skola och utbildning kan stärka den förmågan och skydda demokratin, skriver Thomas Nygren.
Målet att stärka demokratin bör uttryckas tydligare för folkhögskolan. Det betonar Sveriges Skolledare i remissyttrandet på Folkbildningsutredningen. "I de tider som är nu är det ännu viktigare att det uppdraget uttrycks explicit", säger Karl-Magnus Eklundh, enhetschef på Folkhögskolan Skurup och Fridhem i Malmö.
Lär sig eleverna mer om vi slopar F-betyget? Är läskrisen ett hot mot demokratin? Hur vänder vi Pisa-tappet? Almega Utbildning tar sig an bildningsuppdraget i svensk skola i ett seminarium om den högaktuella betygsutredningen och fallande kunskapsresultat i Pisa (webb-tv).
Med bara några timmar kvar innan de stora valvakorna drar igång förbereder sig många för en lång natt framför radion eller tv:n. I Stockholmsförorten Bromma ska klass 9B på Kristofferskolan ha valvaka i skolan och sova över i klassrummet. ”Det betyder något för demokratin att vi lärare visar vårt engagemang”, säger läraren Marja Roos.
Elevers inflytande har inget att göra med hur demokratisk skolan är. Det får inte råda tveksamhet om vilka det är som bestämmer i skolan. Och det är inte eleverna, skriver rektor Linnea Lindquist i en krönika.
Nu höjs allt fler röster för att betyget F ska bort, både från forskare, lärare och politiker. Men alla är inte eniga i frågan. Läs Moa Duvarci Engmans ledare i senaste numret av Skolportens magasin.
I 2015 overlevde den ferske læreren Cédric Maurin terrorangrepet på Bataclan. Fem år senere ble Samuel Paty halshugget fordi han brukte Mohammed-karikaturer i undervisningen. Nå gjør Cédric det samme i sine timer.
Skoleleder aflyste kontroversiel oplægsholder af frygt for, at en temauge om demokrati skulle overskygges af diskussioner om Mellemøsten. Meningstyrani, mener den ærgerlige aflyste gæst.
Ett minskat bokläsande i alla åldersgrupper är oroande både för kulturen och demokratin, skriver Richard Herold och Mikaela Zabrodsky från Förläggareföreningen.