Förra året lärde vi oss att lärare faktiskt får ta tag i elever som bryter mot reglerna. Tacka Stefan Holm för det, skriver Linnea Lindquist på ledarplats.
Var sjätte elev går ur nian utan att vara behörig till gymnasiets nationella program. För dem väntar en tuff framtid. Betyget F skapar ofta en känsla av misslyckande, och ökar risken för framtida arbetslöshet och psykisk ohälsa. I ljuset av detta lämnar vi ett nytt besked: Betyget F måste avskaffas, skriver Mathias Bengtsson (KD) och…
En majoritet av huvudmännen låter lärare signera varje sida, snarare än varje betyg. Mot reglerna, menar Skolinspektionen. Upp till huvudmannen, svarar Skolverket, som kommer med ett förslag på förtydligande.
Var tionde som börjar på ett civilingenjörsprogram har betyg E, godkänt, i matematik 4 på gymnasiet. Tre fjärdedelar av den gruppen tar aldrig någon examen. Samtidigt är det stor brist på ingenjörer.
Det är dags för mindre samtal och mer handlingskraft i skolan. Elevernas resultat höjs inte för att vi sitter i fler möten, skriver HP Tran i en krönika.
Mellan Luciatåg och julavslutningsförberedelser pågår en annan febril aktivitet i skolan dessa dagar; signering av betyg. En liten fråga kanske man kan tänka, men den är faktiskt en del av den administrativa börda för lärare och rektorer som många vill minska, skriver Monica Sonde, SKR.
Blivande lärare, oavsett undervisningsämne, ska ha minst betyget C i svenska för att bli antagna till lärarutbildningen – det föreslår en ny utredning på beställning av regeringen. "Det finns fler faktorer än gymnasiebetyg som spelar in i om man klarar utbildningen", säger Tobias Olsson, Malmö universitet.
Alla som vill bli lärare i framtiden måste ha minst betyget C i svenska. Blivande förskollärare måste ha minst D, enligt det utredningsförslag som regeringen nu tar emot.Följden blir ett kraftigt tapp av nya studenter, slår utredningen fast.