Tonåringarna lider. Föräldrar kämpar med att få dem ur sängen. Är det rimligt att börja skolan klockan åtta? Forskningen om cirkadiska rytmer ger ett tydligt svar.
Som första förskola i Danmark införde Treklövern för ett par år sedan fyradagarsvecka. Nu följer fler förskolor efter. "Jag har så mycket mer tid nu", säger förskolläraren Fatima Siddiqi.
Flera elever på Kronängsskolan på Vaxholm vill slopa sovmorgonen. Eleverna har varit del av ett forskningsprojekt där sovmorgonens påverkan på skolresultaten ska studeras. Men eleverna ser flera nackdelar med nya schemat och tycker inte de presterar bättre i skolan.
Sovmorgon – ja, det är ett alternativ som diskuteras för att underlätta skoldagen. Chris Gelinder, rektor på Gumeliusskolan tycker förslaget är spännande, men ser att det inte är helt okomplicerat för hennes skola att göra om schemat.
Att få sovmorgon varje vardag vore en önskedröm för oss morgontrötta. Men för Sveriges skolungdomar borde det vara verklighet att börja skolan en timme senare. Dygnsrytmen i tonåringarnas hjärnor gör att de blir piggare senare på förmiddagen, skriver Gunilla Kinn Blom och Edward Blom.
Ämnesinnehållet är stort – men tiden är knapp. Nästan varannan lärare uppger att deras ämne lider av stoffträngsel, enligt en ny undersökning. Här vittnar tolv lärare om vilka konsekvenser det får.
Mer än 300 extra undervisningstimmar till grundskolans matematik de senaste tio åren, ändå tar inte resultaten fart. "Enbart undervisningstid hjälper inte. Kvaliteten på undervisningen behöver öka", säger Pernilla Sundström Fast, enhetschef på Skolverket.
Hertsöskolan i Luleå låter högstadieungdomarna sova ut på morgonen. En lugnare start på dagen ska öka närvaron och ge bättre skolresultat. Men elever som halkar efter i studierna får räkna med extraplugg i stället för sovmorgon.