Mer baljväxter i hem- och konsumentkunskapen!
Hallå där, Hanna Olvenmark, dietist och matinspiratör på Portionen Under Tian. Du kommer att tala på Skolportens konferens Hem- och konsumentkunskap 9-10 november 2023.
Vad ska din föreläsning handla om?
– Den kommer att handla om baljväxter och hur vi kan få barn och ungdomar att äta mer bönor, linser och ärtor. Jag kommer också tala om varför vi ska äta mer baljväxter och hur vi kan få in dem i matlagningen i hem- och konsumentkunskapen.
Många barn tenderar att välja bort bönor, linser och ärtor trots alla fördelar med baljväxter. Varför är det så?
– Jag tror att det kan handla om att det finns en generell negativ attityd när det gäller baljväxter. Man kanske har hört vuxna säga att ”det där äter inte jag” eller liknande. I den svenska matkulturen förekommer traditionellt inte baljväxter i någon större utsträckning, vi äter bara några få gram om dagen. Vi är alltså inte så vanan att äta baljväxter. Det är dock något som håller på att förändras.
Hur tror du att skolan kan inspirera barn att äta mer baljväxter?
– Genom att använda baljväxter på olika sätt i skolmaten. Det finns många sorters baljväxter som kan användas i en rad olika maträtter. Det är också väldigt bra att väva in baljväxter i Hem- och konsumentkunskapen. Många gånger är det så att vi blir mer benägna att smaka och prova när vi har varit med och lagat maten.
Om du får spana in i framtiden, vad tror du om baljväxternas status hos barn och ungdomar?
– Jag tror att de kommer att få mycket högre status. Dels handlar det om att vi behöver sänka matens klimatpåverkan som idag är alldeles för stor. Baljväxter är otroligt klimat- och miljösmarta. Nästa all produktion idag går till djurfoder men det tror jag kommer att skifta över till att i stället ingå i olika matprodukter. Dessutom är de väldigt billiga livsmedel och vi har också blivit bättre på att laga godare och mer spännande maträtter med baljväxter.
Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?
– Jag hoppas att min föreläsning väcker en nyfikenhet vad gäller baljväxter och att konferensdeltagarna känner lust och inspiration att använda sig mer av bönor, linser och ärtor i sin undervisning.
Du kan lyssna till Hanna Olvenmark påHem- och konsumentkunskapen 9 – 10 november 2023
Konferensen berör bland annat:
- Skönlitteratur i hem- och konsumentkunskap – hur kan noveller användas i undervisningen?
- MatGlad – appar som gör det enklare för alla att laga mat.
- Metodträningslektioner i stället för matlagningslektioner – varför och hur?
- Gaming- och influencerbranschernas affärsmodeller – så påverkar de ungdomars konsumtionsval.
- Att bemöta elever med ätstörning i hem- och konsumentkunskapsundervisningen.
- Skuldsättningsproblem bland unga – vilken kunskap behövs?
- Hur inspirerar vi eleverna att äta mer baljväxter?
Konferenser
Läs merSkolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.
Temaföreläsningar
Läs merSkolportens teman består av en till två inspelade föreläsningar samt diskussionsmaterial. Här fördjupar du dig inom en specifik fråga som rör din yrkesroll. Föreläsningarna är cirka 60 minuter långa och går att se när det passar dig under fem veckor. Licensen är individuell, kontakta oss för gruppbokning.
Digitala kurser
Läs merFrämja närvaro i förskolan
NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och ta del av materialet här