Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

”Litteraturhistoria kan vara lätt och roligt!”

Publicerad:2 oktober
Nina Fahlén
Skribent:Nina Fahlén

Hallå där, Cecilia Düringer, gymnasielärare i svenska och historia, författare och programledare för Sveriges Radios P3 Historia. Du kommer att föreläsa på Skolportens konferens Svenska för högstadiet och gymnasiet 29–30 januari 2025. 

Cecilia Düringer

Vad ska din föreläsning handla om?

– ­­­Vi kommer att djupdyka i den litterära epoken romantiken. Jag ska försöka rota fram det allra gottigaste, det som jag tror att tonåringar kan tycka är spännande och som man som lärare kan ta fasta på när man ska undervisa om romantiken. Jag kommer att lyfta fram några olika verk och försöka krypa så nära som det bara går.

­Varför är romantikens texter aktuella för dagens ungdomar?

– Jag tycker inte att litteraturhistoriska texter nödvändigtvis måste vara aktuella för att de ska vara intressanta. Det finns någon slags idé om att ungdomar bara klarar av att läsa sådant som de känner igen sig i, och det tror jag är helt felaktigt. Litteratur gör det möjligt att få slippa känna igen sig, att få resa till en annan värld. Du får möta karaktärer som du aldrig kommer att stöta på i din egen vardag. Det finns ett värde i att inte nödvändigtvis knyta allting i undervisningen till en ung persons tillvaro just nu.

– Men med det sagt är romantiken en jättespännande epok för en tonåring! Det handlar ju om stora känslor, inte bara hjärta och smärta utan också tankar om livet och döden, de stora frågorna i livet. Det är ganska dramatiska uttryck som jag tror att ungdomar verkligen kan känna igen sig i.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Att litteraturhistoria inte bara är nödvändigt och viktigt, utan att det också kan vara lätt och roligt! Det går att förmedla den känslan till eleverna, även när man jobbar med texter som till en början kan kännas svårgenomträngliga för en tonåring.

Du kan lyssna till Cecilia Düringer påSkolportens konferens Svenska för högstadiet och gymnasiet 29–30 januari 2025.

Konferensen berör bland annat:

  • Gy25 och ämnesbetyg – så påverkas svenskämnet.
  • Inkluderande språk – ordens betydelse för makt, normer och identitet.
  • Hiphop i klassrummet – så kan rapmusiken inspirera till att läsa och skriva lyrik.
  • Skrivutveckling med grammatiska redskap – konstruktiv feedback till skrivstarka elever.
  • Skrivsvårigheter – konkreta verktyg för effektiv och utvecklande respons.
  • Utforskande litteratursamtal – så höjer du kvaliteten på samtal om litterära texter.
  • Litterära epoker i dagens klassrum – väck elevernas intresse för romantiken!
  • AI som kompensatoriskt stöd – handfasta råd och exempel.

Konferenser

Läs mer

Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.

Läs mer och boka din plats här

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Malin Gren Landell

Främja närvaro i förskolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!

Läs mer och ta del av materialet här
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev