Hoppa till sidinnehåll
Internationellt

Ledare: Hur ska förskoleklassen se ut?

Publicerad:2020-02-05
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

OM GRUNDSKOLAN blir tioårig, som regeringen tillsammans med stödpartierna C och L föreslog i höstas, innebär det att förskoleklassen omvandlas till årskurs ett i grundskolan. Vad händer då med den kategori lärare som arbetar där i dag – och framför allt: Hur ska verksamheten för sexåringarna se ut?

Det är frågor som Skolporten undersökt i en stor temaartikel om förskoleklassen. Bland annat intervjuar vi Sven Persson, professor vid Malmö universitet, som i sin kunskapsöversikt om tidig skolstart funnit att barn som tidigt vistas i förskoleliknande lärmiljöer klarar sig bättre senare i skolan. Det handlar om att utforma undervisningen så att eleverna får vara aktiva, undersökande och lekande, säger Sven Persson.

Missa inte heller porträttet av den New York-baserade professorn Diane Ravitch i detta nummer. Under tidigt 1990-tal var Diane Ravitch med och drev igenom ett system med skattefinansierade friskolor i USA, en reform som hon i dag är mycket kritisk till. Vid 81 års ålder granskar och debatterar hon det amerikanska skolsystemet – och har inflytande över såväl makthavare som journalister över hela USA.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin

moa.engman@skolporten.se


Omslag Skolporten 1/2020

Denna artikel är publicerad i Skolportens magasin – ute 7 februari 2020!

Beställ lösnummer i vår webbshop!

Tema: Förskoleklassen: Hur ska verksamheten för sexåringarna se ut?

Dessutom: Stor intervju med den amerikanska skolforskaren Diane Ravitch! Läs mer här!

Inte redan prenumerant? Missa inte prova på-priset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev