Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Låt orden ta plats i klassrummet!

Publicerad:Igår 14:20
Uppdaterad:Igår 14:34
Nina Fahlén
Skribent:Nina Fahlén

Hallå där, Denise Bergström, fil.dr. i engelska med didaktisk inriktning vid Luleå tekniska universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Engelska för högstadiet och gymnasiet den 20–21 mars 2025.

Denise Bergström

Vad kommer din föreläsning att handla om?

– Den kommer att handla om hur engelsklärare kan jobba med explicit ordundervisning. Det är någonting som har fallit i glömska och blivit lite omodernt i många svenska klassrum.

– Jag kommer att tala om vilken plats ordinlärning kan ha i undervisningen, och hur du kan undervisa om ord på ett sätt som är både roligt och forskningsbaserat.

Varför tror du att många lärare prioriterar bort traditionell glosträning på högstadiet och gymnasiet?

– Framför allt för att det upplevs som tråkigt. Ordinlärning kan också kännas långt ifrån det verkliga språket, eftersom steget från glosan till själva kommunikationssituationen känns för stort. Jag hoppas på att kunna visa hur man kan göra vägen mellan glosan och språket kortare.

Kommer inte ordinlärningen av sig själv om eleverna läser och pratar på engelska?

– Till viss del är det så, men eleverna behöver möta otroliga mängder språk för att det ska vara tillräckligt. Det är inte heller all ordinlärning som sker på det sättet. Det vardagliga språket lär sig eleverna främst genom att läsa, lyssna och kommunicera, men inte de ord som de behöver behärska för skolan och vidare studier.

Vad vill du att deltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill ge dem lite råg i ryggen och inspiration till att låta orden ta plats i klassrummet! De kommer att få konkreta, forskningsbaserade tips och förslag på arbetsmetoder som de kanske inte har tänkt på innan.

Du kan lyssna till Denise Bergström påSkolportens konferens Engelska för högstadiet och gymnasiet 20–21 mars 2025.

Konferensen berör bland annat:

  • Gy25 och ämnesbetyg – så påverkas engelskämnet.
  • Workshop om bedömning av skriftlig förmåga – vässa din bedömarkompetens!
  • Ordundervisning – praktiska förslag på motiverande övningar.
  • Hörförståelse – att förstå och stötta det som är svårt.
  • Uppgiftsbaserad engelskundervisning – för förbättrad kommunikativ förmåga.
  • AI som kompensatoriskt stöd – handfasta råd och exempel.
  • Muntlig färdighet – så skapar du uppgifter som främjar interaktion.
  • Möjligheter med internationella utbyten i engelskundervisningen – upptäck eTwinning!

Konferenser

Läs mer

Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.

Läs mer och boka din plats här

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Malin Gren Landell

Främja närvaro i förskolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!

Läs mer och ta del av materialet här
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev