Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Läsplattor gör succé i IT-projekt i Stockholmsskolor

Publicerad: 2012-10-24
Uppdaterad: 2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent: Moa Duvarci Engman

Pilotprojektet med Ipads i undervisningen i Stockholms stad har fått ett mycket gott gensvar. Såväl elever som pedagoger anser att läsplattor kan bli ett bra verktyg i undervisningen.

Copyright: David Malan/Digital Vision/Getty Images
Copyright: David Malan/Digital Vision/Getty Images

I våras fick 13 utvalda grundskolor i Stockholm totalt 2 300 digitala läsplattor utdelade till eleverna, en satsning på 10 miljoner kronor. Syftet med projektet var att se hur läsplattor skulle kunna fungera som ett stöd i undervisningen, särskilt för elever med särskilda behov.

Ambitionen var också att utreda vad skolorna har för förväntningar på läsplattorna, hur de kan användas och om de nya verktygen uppfyller förväntningarna. I satsningen finns verksamhet från förskoleklass till gymnasieskolor och även särskoleverksamhet. Samtliga skolor som deltagit i projektet är kommunala.

Stockholms stads satsning på surfplattor har nu utvärderats i en första delrapport. Genomgående har satsningen fått ett mycket gott mottagande. Lärarna ser många intressanta möjligheter, och tycker att eleverna under den korta tid de använt läsplattor i undervisningen gjort förbättringar. Många deltagare tror att läsplattorna kommer att ersätta datorer i klassrummen eftersom de är smidigare, enklare och snabbare att använda.

Enligt rapporten menar pedagoger att läsplattorna kan ”vara det bästa som hänt i introduktion av IT i Stockholms stad för undervisning”. Läs hela första utvärderingen här (pdf): Elever i behov av särskilt IT-stöd (SITS)

Moa Duvarci Engman

Stockholm

Juridik

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i juridik! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Delta på plats 29 april eller via webben 6–27 maj.
Läs mer och boka
Gy–Vux
29 apr

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behöver kunna bemöta hedersrelaterat våld och förtryck. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 749 kr ex. moms. Vi erbjuder rabatter för grupper. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Åk F–9