Långt från tråkigt med hållbarhet i hem- och konsumentkunskap
Miljövänlig middag på rotfrukter? Eleverna lär inte möta lektionsupplägget i hem- och konsumentkunskap med jubel. Men måste hållbarhetsfrågor i HKK-undervisningen vara tråkigt?
Sannerligen inte, säger Lisa-Linnéa Flising, lärare i hem- och konsumentkunskap på Leksbyskolan i Partille som istället föreslår rosa pannkakor med rödbetor eller chips av potatisskal. I vår föreläser hon på Skolportens konferens för HKK-lärare om hur frågor kring miljö och hållbarhet kan vävas in i undervisningen.
– När det kommer till hållbarhet i HKK-undervisningen är det lätt att hamna i en rad ”måsten”. Vi måste sluta äta kött, måste förändra vårt beteende. Budskapet känns inte så roligt, en del elever blir provocerade, andra har svårt att se vad det här innebär i praktiken.
Lisa-Linnéa Flising som tror att just detta – att omvandla hållbarhetsfrågor till engagerande undervisning – är en stor utmaning för många HKK-lärare.
– Jag hoppas kunna inspirera och kommer att dela med mig av mina egna erfarenheter, tips och idéer, kanske om hur ett lektionsupplägg kring just rotfrukter skulle kunna se ut!
Du kan lyssna på Lisa-Linnéa Flising på Skolportens konferens om Hem- och konsumentkunskap 2019:
Läs mer om konferensen och boka plats
Konferensen berör bland annat:
- Matmyter och matlarm – var kommer de ifrån?
- Den systematiskt planerade läraren – bedömning!
- Hjälp dina elever med en livsförändrande ekonomisk möjlighet
- Tydliggörande pedagogik! HK-undervisningen ur ett specialpedagogiskt perspektiv
- Skuldkollen – kunskap för livet om pengar och skulder!
- Förnyad undervisning om mattraditioner – en lesson study
- Ämnesdidaktik – konsten att undervisa i HK
- Hållbarhet utan pekpinnar!
Susanne Sawander