Hoppa till sidinnehåll
Källkritik

Karin Berg: Låt oss lära av Rosling

Publicerad:2017-06-19
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

 

KRÖNIKA/KARIN BERG

Karin Berg”Det är inte via medier du lär dig att förstå världen” dundrar Hans Rosling i det berömda Youtube-klippet där han läxar upp en dansk journalist och avslutar kort och gott med: ”Det är inget att diskutera, jag har rätt och du har fel.” Jag har sett det där klippet massor av gånger.

Jag har använt det i undervisningen och jag har fascinerats över det privat. Budskapet från den nyligen bortgångne Hans Rosling är viktigt för oss att förstå i en tid då information med olika sanningsgrad sköljs över oss ständigt och jämt. I en tid då de snabba globala förändringarna som sker i världen på det stora hela förbättrar människors levnadsvillkor, men överskuggas helt av nyheter om flyktingkatastrofer och terrordåd. ”Men förbättringarna sker långsamt utan stora sensationer och kommer därför inte med på nyheterna”, sa Hans Rosling.

Främlingsfientligheten, rasismen och nationalismen är på frammarsch, inte bara i Sverige, utan också i Europa och USA. Kriget i Syrien, IS terrordåd och den illa hanterade flyktingvågen in i Europa som fyller våra medier kan vara förklarliga orsaker. Men också den möjlighet som sociala medier skapat och som gör det lättare för vem som helst att sprida information och budskap. Demokratiskt kan man tycka, men när alla kan sprida budskap blir det svårare att avgöra vad som är sant och vad som är falskt. Dessutom är det ofta de enkla, oreflekterade, populistiska budskapen som blir virala, vilket skapar felaktiga bilder av hur det faktiskt står till i världen. När de etablerade medierna i jakten på läsare och klick dessutom faller för samma förenklingar piskas stämningarna upp.

Den nionde mars i år tog Sveriges regering beslutet att göra förtydliganden och förstärkningar i bland annat läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för grundskolan och gymnasieskolan för att stärka elevernas digitala kompetens.

När man tittar närmare och skalar bort de rent tekniska färdigheterna en elev bör kunna, blir källkritiken kvar och det är ingen slump. Källkritik har aldrig varit viktigare. Om ett samhälle fritt ska kunna njuta av alla de fördelar som digitaliseringen för med sig, måste vi också ta ansvar och se till att samhällets medborgare har förmågan att förstå världen – och kan stå emot när människor utnyttjar teknikens möjligheter för att sprida falska nyheter. Annars dröjer det inte länge förrän samhället blir stängt och främlingsfientligt.

Det är inte via medierna du lär dig att förstå världen, utan genom fakta, menade Hans Rosling. Det är med kunskap vi kan granska medierna och vara källkritiska. Hans Roslings livsmission handlade om att undervisa oss om världens verkliga tillstånd. Låt oss hedra hans minne genom att låta källkritiken prägla våra elevers undervisning från första dagen, till den sista.

Fakta/Karin Berg är gymnasielärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg, och bloggar och twittrar under pseudonymen Fröken Bagare

Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 3 2017, prenumerera eller beställ ditt ex här! 

NYHET!

Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Stockholm

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens konferens för dig som leder eller arbetar i Skolbibliotek! Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen. Ta del av den senaste forskningen och utvecklas i din yrkesroll. Missa inte att boka till bästa pris redan idag!
Läs mer och boka
Åk F–Vux
6–7 maj 2025

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev