Hoppa till sidinnehåll
Expertpanel

Jenny Edvardsson: Så kan du arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen

Publicerad:2019-08-30
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

SKOLPORTENS EXPERTPANEL

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, tipsar om böcker som passar att läsa, och arbeta med, tillsammans med eleverna.

Jenny Edvardsson
Jenny Edvardsson.

Har du hittat någon riktigt bra bok som du ska arbeta med i klassrummet i höst? Kanske fick du tips genom mitt förra inlägg här på Skolporten, Boktips till undervisningen? Här tänkte jag ge dig några förslag på hur du kan arbeta med böckerna som nämndes!

Oavsett bok kan du inleda med strategin att förutspå. Den handlar om att förutspå handlingen. Till din hjälp kan du ha frågan: “Vad tror du att boken kommer att handla om utifrån titel, omslag och baksidestext?” Låt eleverna fundera på egen hand, därefter i par eller smågrupper innan du lyfter frågan i helklass. Vill du arbeta med en modell för boksamtal kan jag rekommendera Aidan Chambers modell för boksamtal (läs mer om den här)

Modellen utgår från frågorna:

  • Var det något speciellt du gillade i boken?
  • Var det något som du inte gillade?
  • Var det något som du inte förstod eller tyckte var svårt?
  • Lade du märke till några mönster? Mönster handlar om sådant som upprepar sig (exempelvis ett ord, en situation, en händelse…)
  • Gjorde du några kopplingar? Det kan vara kopplingar till andra texter, till dig själv eller till omvärlden.

Med denna modell hamnar elevernas läsning och elevernas reflektioner i fokus. Det brukar göra att alla elever vågar tala om boken, även de som är ovana läsare.

Ibland kan det vara givande att låta eleverna skriva reflektionsloggar under och efter läsningen. Jag brukar låta dem skapa en logg som jag kallar för “Text & Tanke-loggen”. I denna för eleverna in citat som de reagerat på (Text) och sedan förklarar de vilka tankar, känslor och funderingar som citaten väckte (Tanke). Vill du, skapar du en enkel tabell som eleverna kan använda för sitt loggskrivande (se exemplet nedan).

TextTanke
I denna kolumn skriver du in dina citat.Ange också sidnummer. Varje citat skrivs in i en egen ruta. I denna kolumn skriver du in vilka tankar, känslor och funderingar som citatet väckte.

 

Sedan kan du följa upp loggskrivandet genom samtal i smågrupper, där eleverna får dela med sig till varandra av sin läsning.

Att låta eleverna skriva en uppsats kan vara ett sätt att avrunda läsningen. En enkel skrivuppgift är att skriva en fortsättning på boken. Vad händer efter att boken tagit slut? Låt eleverna välja en karaktär från boken och beskriva vad som hänt 1 år, 5 år eller 10 år efter romanslutet. Du kommer att få in många intressanta fortsättningar. När eleverna skrivit klart kan de få läsa upp sina fortsättningar antingen för en mindre grupp eller för hela klassen.

Lycka till med ditt arbete med skönlitterära böcker i undervisningen!


FAKTA/Jenny Edvardsson 

Jenny Edvardsson är aktuell med sin nya bok Läsa och samtala om skönlitteratur – med digitala verktyg (Studentlitteratur). Jenny Edvardsson är lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad samt förstelärare i svenska/språkutveckling/IKT. Hon har tilldelats ett flertal priser, däribland Svenska Akademiens svensklärarpris år 2017. Hon är även författare till ett flertal fackböcker, och föreläser om bland annat läsning, lässtrategier och språkutvecklande arbete.


SKOLPORTENS EXPERTPANELbestår av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten nr 5/2019 – nytt nr ute nu!

Skolporten nr 5/2019.

Tema: Fritidshemmet. 

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Du som prenumerant kan läsa magasinet digitalt i App Store eller Google Play eller på din dator!

Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev