Hoppa till sidinnehåll
Expertpanel

Jenny Edvardsson: Boktips till undervisningen!

Publicerad:2019-06-13
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

SKOLPORTENS EXPERTPANEL

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, tipsar om böcker som passar att läsa, och arbeta med, tillsammans med eleverna.

Jenny Edvardsson
Jenny Edvardsson.

Jag har samlat ihop några riktigt bra böcker som jag tänker passar att läsa tillsammans med eleverna. De olika titlarna öppnar upp för diskussion och samtal men även för skrivuppgifter. Det är böcker vars handling eleverna på olika sätt kan relatera till.

För de yngsta kan jag rekommendera bilderböckerna Gropen av Emma Adbåge och Dom som bestämmer av Lisen Adbåge. De två böckerna utspelar sig i skolmiljö och båda lyfter frågor om rätten att bestämma. Illustrationerna samspelar fint med texten samtidigt som de lyfter det outsagda.

En högläsningsbok för lågstadiet är Vitas hemlighet av Kerstin Lundberg Hahn som finns hos En bok för alla. Här får läsaren följa Vita som är sju år. Hon har en massa tankar om familjen, livet och vad det är som gömmer sig bakom dörren på den lokala pizzerian. Det här är en bok som lyfter frågor om vänskap, flykt och familjerelationer. Här hittar du också en lärarhandledning hos En bok för alla. 

Till flera böcker hos En bok för alla finns det en färdig lärarhandledning, se mer hos En bok för alla.

För mellanstadiet skulle jag rekommendera Fjädrar av Jacqueline Woodson. Det är en bok som kräver sin läsare och därför tänker jag att den passar bra som högläsningsbok. Huvudpersonen är Frannie. Till hennes klass, där alla elever är svarta, kommer en dag en ny elev. Eleven är inte bara vit, har långt lockigt hår och kan teckenspråk. Han gråter också på lektionerna. De gamla grupperingar som funnits i klassen luckras upp och leder till förändring.

På högstadiet tänker jag att Doften av ett hem av Bonnie-Sue Hitchcock passar bra. I denna bok får läsaren följa flera ungdomar genom flera parallella handlingar. Deras liv korsas och vävs samman på olika sätt. Ett plus för att den utspelar sig i Alaska, en del av världen som oftast inte återfinns i barn- och ungdomsböcker.

I våras arbetade jag med romanen Slutet av Mats Strandberg, en bok jag varmt rekommenderar för gymnasiet. Trots sina 500 sidor är boken förhållandevis lättläst. Här får läsaren följa två karaktärer, Simon och Lucinda, vars liv förändras när världen är på väg att gå under.

Efter sommaren kommer jag här på Skolporten att ge dig konkreta tips på hur du kan arbeta med dessa böcker. Missa inte det!


FAKTA/Jenny Edvardsson 

Jenny Edvardsson är lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad samt förstelärare i svenska/språkutveckling/IKT. Hon har tilldelats ett flertal priser, däribland Svenska Akademiens svensklärarpris år 2017. Hon är även författare till ett flertal fackböcker, och föreläser om bland annat lässtrategier och skolutveckling kopplat till IKT.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten nr 3/2019 – ute nu!

Skolporten nr 3 2019

Tema: Skolans styrning och rektors ledarskap.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Du som prenumerant kan läsa magasinet digitalt i App Store eller Google Play eller på din dator!

Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev