Hoppa till sidinnehåll
Skolreformer

Jan Björklund inför två nya karriärsteg för lärare

Publicerad:2012-09-24
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller

Utbildningsminister Jan Björklund inför två nya karriärsteg för lärare – förstelärare och lektor.
– Det är nödvändigt för Sverige att lyfta läraryrket, säger Björklund.

Den nya lärarreformen kommer att träda i kraft 1 juli 2013 och innehåller två nya karriärsteg för yrkesskickliga lärare som ska kunna bli förstelärare eller lektor. Satsningen presenterades i dag vid en presskonferens.

Förstelärare kommer att fortsätta undervisa, men ska också coacha kollegor, förbättra undervisningen samt vara huvudlärare i ett ämne eller ansvara för lärarstuderande. Lektor ska lärare med lägst licentiatexamen i ett ämne eller ämnesdidaktik kunna bli. Utöver undervisning ska lektorer kunna sprida ämneskunskap till andra lärare eller bedriva skolrelaterad forskning.

Reformen innehåller ett statsbidrag som ska finansiera löner och sociala avgifter och innebär kraftiga löneökningar för lärare som blir förstelärare eller lektor. En förstelärare beräknas få en löneökning på högst 5 000 kr per månad medan en lektor får en löneökning på högst 10 000 kr per månad.

– Självklart ska den yrkesskicklighet som förstelärare och lektorer visar synas i lönekuvertet. Att lyfta läraryrket är ett nationellt intresse, därför går staten in och bidrar till finansieringen, säger Jan Björklund i ett pressmeddelande.

Reformen som gäller både grundskola och gymnasiet kommer att vara fullt utbyggd 2016 och statsbidraget som går till skolhuvudmän som anställer förstelärare eller lektor kommer att uppgå till 880 miljoner kronor per år. Cirka 10 000 lärare ska genom den nya satsningen kunna göra karriär inom sitt yrke.

– Vi gör den här reformen som en del för att lyfta läraryrket. Vi måste göra läraryrket mer attraktivt. Det är relativt unikt att staten går in med medel för att inrätta karriärsteg för att höja lönerna för en yrkeskår. Vi har ansett det som nödvändigt, säger Björklund.

John Miller

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev